Enciclopedia clopotel

Pescarus

Pescarusii sunt pasarile pe care le vedem adesea in tara noastra, atat pe plajele din Delta Dunarii, cat si pe cele de pe litoralul Marii Negre. De asemenea, pescarusii au reusit sa se adapteze la mediul urban, construindu-si cuiburile pe cladirile inalte ale oraselor. Atat femela cat si masculul au aceeasi culoare a penajului, singurul aspect care difera fiind faptul ca masculul este mai mare si are gatul mai gros.

Pescarus

Hrana pescarusilor este extrem de vasta. Acestia pescuiesc din zbor, de la suprafata apei, pesti si nevertebrate acvatice, iar uneori prind chiar si pui de pasare. De asemenea, se hranesc si cu resturile de alimente lasate de turisti pe plaja, fiind foarte inventivi in privinta mancarii. Frecvent, pescarusii arunca moluste de la inaltimi foarte mari, pentru a le sparge cichilia si a consuma mai apoi continutul.

PescarusPescarus

Femelele pescarus isi depun ouale in luna aprilie, iar incubatia dureaza 26 de zile. In acest timp, cele 3 oua brune ale pescarusilor sunt clocite de ambii parinti, pentru ca mai apoi puii sa paraseasca cuibul, ascunzandu-se prin vegetatie. Acestia sunt chemati de parinti atunci cand trebuie hraniti.

Un pescarus argintiu atinge varsta de doi ani si opt luni. Exista insa cazuri in care pescarusii in captivitate au trait chiar si 44 de ani, ceea ce inseamna ca viata pescarusilor este plina de riscuri.

(A.M.)