Enciclopedia clopotel

Ciocanitoare

Poate fi intalnita in toate padurile de pe glob, exceptie facand Antarctica si Australia. Locuieste singura, in cuiburi formate in scoarta copacilor.
Este foarte folositoare livezilor, dumbravilor si padurilor, pentru ca distruge o serie de insecte daunatoare. Mai este cunoscuta si sub denumirea "doctorul padurilor".

Culoarea penajului ciocanitorii este neagra sau maro, cu pete portocalii sau rosii. Aceste pasari se gasesc in numeroase specii (aproximativ 200), marimea acestora variind foarte mult, astfel ca "ciocanitoarea imperiala" care traieste in Mexic ajunge la 56 de cm, in timp ce exemplarul din Japonia atinge inaltimea de doar 15 cm.

Ciocanitoare

Pentru a se mentine in copaci si a face adevarate cascadorii ciocanitoarea este ajutata de picioarele care se termina cu gheare ascutite si de o coada elastica si solida, necesara pentru a-si mentine echilibrul. Cu ciocul ascutit, lung si foarte tare sfredeleste coaja copacilor, in timp ce limba lipicioasa si lunga de cativa cm cerceteaza fiecare santulet facut de insecte, scotandu-le afara si consumandu-le.

In general nu este atacata de pradatori, acestia fiind tinuti la distanta de ciocul sau puternic.