Enciclopedia clopotel

Porumbel

Porumbelul (Columbia palumbus) este o pasare ce face parte din familia Columbidae. Inca din cele mai vechi timpuri porumbelul a fost foarte apropiat de oameni, fiind folosit de acestia drept mesager. Aceste pasari pasnice si prietenoase au continuat sa traiasca in preajma oamenilor pana in prezent.

Porumbel

Porumbelul este cea mai raspandita pasare de talie mijlocie din Europa. Corpul lui este indesat si are forma aerodinamica, fiind acoperit cu pene, fulgi si puf frumos colorate. Capul porumbeluli este mic si are un cioc scurt cu care isi ciuguleste hrana. O buna parte din porumbei sunt vegetarieni si se hranesc cu seminte, fructe sau frunze.

PorumbeiPorumbel

Majoritatea porumbeilor sunt foarte buni zburatori datorita ritmului alert cu care isi misca aripile si de asemenea datorita oaselor usoare umplute cu aer. Acestia isi construiesc cuiburile in copaci sau chiar pe pamant si sunt construite doar din bete si crengute. Cuiburile porumbeilor sunt foarte fragile si nu ii ajuta sa se apere de cei mai mari dusmani ai lor si anume uliul si soimul. Ouale porumbeilor sunt clocite atat de femela cat si de mascul. Din momentul in care puii ies din ou si pana cand acestia sunt capabili sa-si procure singuri hrana, ei sunt hraniti cu un lichid alb, secretat din gura femelei.

In lume exista aproximativ 300 de specii de porumbei din care cele mai cunoscute sunt: porumbeii domestici, porumbeii de stanca, porumbeii indoliati, porumbeii sfinifex si porumbeii multicolori.

(A.M.)