Enciclopedia clopotel

Randunica

Binecunoscuta randunica, numita si vestitoarea primaverii face parte din familia Hirundinidae si este o pasare de dimensiuni mici. Randunica are o dimensiune de 13 - 20 de cm si traieste in Asia, Africa, America de Nord si Europa. Dintre toate speciile, cea mai cunoscuta este randunica domestica (hirundo rustica). Aceasta are pieptul alb, capul de culoare negru-albastrui, iar corpul i se termina intr-o coada formata din doua pene lungi si subtiri.

Randunica

Randunica isi construieste cuibul in locurile in care poate gasi cu usurinta hrana, aceasta constand in musculite, libelule si tot soiul de insecte. Felul in care isi amplaseaza cuibul este foarte interesant deoarece ii dau o forma semicirculara, unind pietricele intre ele cu mal. De asemenea, cuibul este captusit cu paie si puf pentru a oferi cat mai mult confort puilor, iar construirea adapostului dureaza aproximativ o saptamana.

RandunicaCuib de randunele
Frumoasa pasare migratoare isi prinde hrana din zbor si se misca cu o viteza de 160 de km/ora, schimbandu-si directia foarte brusc si rapid. Din aceasta cauza are nevoie de spatii largi in care sa se deplaseze, cum ar fi campiile sau chiar parcurile din marile orase.

(A.M.)