Enciclopedia clopotel

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai renumite si mai mari constructii din lume, lungimea lui fiind de 10.000 de kilometri. Acesta a fost construit pentru a lega fortificatiile existente, intr-un intreg sistem de aparare impotriva mongolilor.

Marele Zid Chinezesc

Constructia Marelui Zid Chinezesc a inceput in secolul al V-lea inainte de Hristos si a fost finalizata abia in secolul al XVII-lea in timpul dinastiei Ming. Zidul se intinde pe crestele muntilor si ale dealurilor si de asemenea prin vai adanci si este prevazut cu foarturi si turnuri inalte de aparare. Avand o inaltime de 8 m si o latime de 6,8 m, Marele Zid Chinezesc era pavat cu piatra pentru a fi folosit ca sosea strategica si ca drum comercial.

          Marele Zid ChinezescMarele Zid Chinezesc

Incepand cu secolul XIX, zidul a fost lasat in paragina, pentru ca mai apoi in anul 1952 sa fie declarat monument istoric al Chinei. In momentul de fata doar 30% din lungimea constructiei a fost restaurata si accesibila turistilor, in timp ce 70 % din zid s-a pastrat in forma lui initiala insa intr-o stare nu prea buna.

Cu toate acestea, Marele Zid Chinezesc ramane una dintre principalele atractii ale Chinei.