Enciclopedia clopotel

Rata

Rata este o pasare de apa, cu o dimensiune mai mica decat cea a lebedei si gastei. Ea face parte din familia Anatidae, si traieste atat in apele dulci cat si in cele sarate. Majoritatea ratelor au un cioc mare, lung si lat, cu ajutorul caruia sapa in cautarea hranei. Meniul lor este foarte diversificat, hraninde-se cu ierburi, plante acvatice, pesti, insecte, amfibieni mici, viermi si moluste mici. Rata are o lungima de 30-60 de cm si o greutate de 2-4 kg, iar corpul ei este acoperit de un penaj frumos colorat. Durdulie, cu picioarele scurte si subtiri, rata are ghiarele unite cu o membrana ce o ajuta sa inoate.

Rata
 
Printre cele mai cunoscute specii de rata sunt ratele scufundatoare si ratele marine. Acestea se hranesc sub apa, iar pentru a se putea scufunda sunt mai grele decat celelalte specii. De asemenea, ratele din familia Anatinae, familie ce cuprinde si ratele de curte, sunt foarte raspandite. Multe rate nu pot zbura in perioada de naparlire, iar din acest motiv se adapostesc in locuri ferite de pericole in care isi pot procura hrana cu usurinta.

Pui de rata

Ratele sunt pasari cu foarte multi dusmani. Serpii, crocodilii, ulii, vulpea si lupul vaneaza si se hranesc de cele mai multe ori cu puii si ratele tinere care nu pot zbura foarte bine. Atunci cand sunt in sbor, singurii dusmani ai ratelor sun oamenii. Acestia obisnuiesc sa le vaneze pentru mancare sau pentru sport prin impuscare.

(A.M.)