Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Pinguinul
Amfibieni    Ecologia animalelor    Evolutia vietuitoarelor    Insecte    Mamifere    Pasari    Pesti    Reptile    
Barza    Bufnita    Canar    Ciocanitoare    Corb    Flamingo    Lebada    Papagal    Pasarea Colibri    Paun    Pelican    Pescarus    Pinguinul    Porumbel    Randunica    Rata    Strut    Tucan    
Pinguinul


Pinguinul este o pasare marina din familia "Speniscidae" . Traieste in Emisfera sudica, atat pe uscat cat si in apa, si este una dintre pasarile care nu pot zbura. Exista 20 de rase de pinguini, printre care se numara: Pinguinul Imperial, Pinguinul Rockhopper, Pinguinul Regal, Pinguinul Gentoo, Pinguinul Chinstrap, Pinguinul Adelie si Pinguinul Albastru. Cel din urma este cea mai mica dintre specii, cantarind aproape 1 kg si avand o marime de 40 de cm. Rasa cea mai raspandita este cea a Pinguinilor Imperiali. Acestia sunt o specie mult mai mare ce ajung la o inaltime de 1,1 m si o greutate de 35 de kg.

Pinguin

Cu toate ca nu poate zbura, pinguinul este un bun inotator. El se scufunda in apa Oceanului Inghetat cu mare viteza, ajutandu-se de aripile lui rigide, pentru a-si vana hrana (pesti, calamari) cu ciocul lui curbat si ascutit. Cele doua straturi de pene dese si scurte, si stratul gros de grasime ale pinguinului formeaza un strat protector pe intregul corp aparandu-l de frig si umiditate. Pana la varsta de 1 an, pinguinii sunt acoperiti de un puf care se transorma in timp in penaj de adult. Pinguinii traiesc in colonii, insa in ciuda faptului ca sunt foarte multi, fiecare dintre ei isi recunosc perechea si puiul in functie de strigat. Cel mai mare dusman al pinguinului este leopardul de mare. El se ascunde sub gheata, iar atunci cand pinguinii vin in cautare de hrana ii vaneaza.

Pinguin Pinguin

Procesul de reproducere a Pinguinilor Regali este unul extrem de interesant. Dupa ce vine primavara, iar penajul lor se schimba pinguinii sunt pregatiti pentru reproducere. La fiecare doi ani, femela face un singur ou pe care il da in grija masculului pentru doua saptamani. In aceasta perioada femela intra in mare pentru a se hrani, in timp ce mascului sta nemiscat avand grija ca oul sa nu pateasca nimic. Dupa ce femela se intoarce de pe mare, oul este ingrijit de ambii parinti, iar in aproximativ 8 saptamani apare puiul.

(A.M.)

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate