Enciclopedia clopotel

Pelican

Pelicanul (Pelecanus onocrotalus) este o pasare acvatica migratoare de talie mare, cu un cioc lung si puternic, ce are un sac elastic sub maxilarul inferior. In acest sac, pelicanul aduna pestii cu care se hraneste. Aceasta pasare prefera lacurile si raurile cu adancimi mici, in care poate prinde cu usurinta pesti. Pelicanul este o pasare greu de confundat atat datorita ciocului specific cat si culorii penelor.

Pelicani

Pelicanul are o marime de 140-175 de cm si cantareste 10-12 kilograme, greutate ce il ajuta foarte mult la construirea cuibului. In general, pelicanii isi fac cuburile pe insule mici din zone foarte izolate, pentru a evita abandonarea oualelor.

Aceste pasari migratoare se hranesc cu pesti, iar cantiteatea de hrana de care au nevoie este de 1-2 kilograme pe zi. Pelicanii pot fi numiti de asemenea si "sanitarii baltii", datorita faptului ca mananca pestii bolnavi sau morti din ape. Corpul mare si greoi al pasarilor, nu le permite patrunderea in apa, asa ca pescuiesc lungindu-si gatul si adancindu-si ciocul in apa. De cele mai multe ori, pelicanii isi procura hrana in grup.

PelicanPelican

In prezent, pelicanii sunt protejati in toata Europa, din cauza faptului ca numarul lor scade ingrijorator. Aceste pasari sunt extrem de sensibile si pot fi usor deranjate de om, motiv pentru care patrunderea in coloniile de pelicani este strict interzisa.

Fiind pasari migratoare, pelicanii sosesc in preajama echinoptilui de primavara si pleaca in jurul echinoptiului de toamna. Pe timpul iernii pasarile se retrag in Africa Ecuatoriala. In Romania numarul perechilor de pelicani este de peste 2500. Delta Dunarii este zona ce gazduieste in prezent, cel mai mare populatie de pelicani din Europa.

(A.M.)