Enciclopedia clopotel

Lebada

Lebada este o pasare acvatica mare care apartine familiei de pasari anatidae. Este mai mare decat o gasca, are penajul alb, sau foarte rar negru, si poate fi usor recunoscuta dupa gatul ei lung, zvelt si usor arcuit.

Lebada

In emisfera nordica exista patru specii de lebede, toate avand penajul alb, iar in cea sudica trei specii ce au penajul partial sau integral negru. Culoarea ciocului variaza de la o specie la alta, el putand fi galben, rosu, uneori chiar nergru. Picioarele lebedelor sunt palmate, de culoare gri inchis. De obicei se hranesc cu plante acvantice.

Lebada

Masculul si femela lebada sunt asemanatori, iar de cele mai multe ori isi pastreaza perechea pe intreaga viata. Cuibul in care femela isi depune cele 4-6 oua este asezat pe apa sau in apropierea ei. Dupa ce ies din ou, puii sunt acoperiti de un puf gri, iar la varsta de 14-16 saptamani sunt capabili sa zboare. Lebada este o pasare calatoare si de asemenea, este una dintre cele mai grele pasari capabile de zbor. Zborul ei este unul gratios, cu miscari lente ale aripilor. Atunci cand migreaza, lebedele zboara in carduri in forma literei V.

(A.M.)