Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Viespea
Albina    Calugarita    Carabus    Cicada    Fluture    Furnica    Gandacul puturos marmorat    Gargarita    Greierele    Lacusta    Libelula    Licurici    Musca    Plosnita    Tantarul    Viespea    
ViespeaViespile sunt un grup de insecte din ordinul Hymenoptera, subordinul Apocrita, oricare altele in afara de furnici si albine. 

Viespea se hraneste cu nectar, insecte, omide sau fructe. 

Viespea are pradatori ca pasari, reptile sau mamifere.

Viespea este omnivora.

Acul NU cade. Spre deosebire de albine, viespile de sex feminin au capacitatea de a intepa o tinta de mai multe ori, deoarece acul lor nu cade dupa utilizare.

O viespe masculina se numeste Drona.

Pana la 5 cm poate ajunge o Viespe Gigant Asiatica.

Pana la 1 an poate trai o regina.

Fata de albine, viespile nu isi fac rezerva de hrana, astfel toamna nu pot evita moartea. Cand scade numarul insectelor ce le alcatuiesc hrana, viespile incep sa atace fructele. Daca primavara si vara putem spune ca viespile sunt folositoare pentru ca elimina insectele daunatoare, toamna devin daunatoare deoarece incep sa atace fructele.

Rolul Dronei este sa se imperecheze cu Regina. Dupa ce si-au indeplinit aceasta misiune, dronele mor la scurt timp.

Cuibul (fagurii) construit de viespi este din lemn maruntit, un fel de hartie mai groasa. Viespea aduna lemnul de pe placi sau copaci carora li s-a rupt scoarta dintr-un motiv sau altul. Aceasta scoarta o maruntesc cu falcile lor si o umezesc in timp ce merg inspre cuib. In schimb, la albine, fagurii sunt plamaditi din ceara. In fagurele viespilor nu vei gasi miere, pentru ca viespea nu face miere.

Stiati ca regizorul Ridley Scott si artistul elvetian Hans Ruedi Giger s-au inspirat din viespea parazit pentru a dezvolta creatura fictionala extraterestra (Xenomorph) din seria de filme Alien? Este vorba de o specie de viespe numita Glyptapanteles. Femelele isi injecteaza ouale intr-o omida, iar cand cele aproape 80 de larve se dezvolta, incep sa consume corpul gazdei.
 
Redactia Clopotel.ro 
 
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate