Enciclopedia clopotel

Fluture

Lepidopterele, nume generic dat speciilor de fluturi, au aparut cu peste 100 de milioane de ani in urma.
Se gasesc in aproape toate colturile lumii, mai putin la Polul Nord si Polul Sud, fiind mai raspanditi la tropice decat in America de Nord si in Europa.

Asemeni pasarilor, fluturii pot zbura pe distante mari. Fluturele are corpul bombat sau alungit si catifelat, patru aripi membranoase, acoperite cu solzi marunti de culori diferite si un aparat bucal adaptat pentru supt. Maxilarele sunt foarte lungi si sunt unite prin carlige si ace, formand un tub numit proboscida. Ochii sunt bine dezvoltati si foarte sensibili la miscare.

Fluture

Antenele lungi sunt folosite pentru detectarea mirosului si a miscarilor aerului. Ei se hranesc din flori viu colorate, cu nectar, un lichid dulce ce se gaseste in adancul florilor, pe care il extrag prin introducerea proboscidei in floare. Isi pot folosi si picioarele pentru a gusta planta pe care se afla.

La capatul posterior se afla structurile necesare pentru imperechere. Ciclul vietii unui fluture are 4 faze: oul, omida sau larva, nimfa sau pupa si fluturele matur, zburator.

Dupa imperechere, femelele isi depun ouale separate sau in grupuri in functie de tipul plantei. Daca ouale sunt depuse gresit, atunci omizile, cand vor iesi din oua, nu se vor putea hrani si vor muri.
Omizile sunt vietati tubulare formate din inele de chitina care se hranesc cu plante sau alte insecte. Omizile au falci mari, bine dezvoltate ce le permit sa roada materiale tari. Unele omizi sunt paraziti periculosi, distrugand culturile, altele au rol benefic, contribuind la descompunerea si transformarea frunzelor cazute in humus.

A treia faza a vietii lepidopterelor este nimfa, faza care marcheaza metamorfoza de la omida taratoare la fluturele matur.
In aceasta etapa, omida isi gaseste un loc unde sa-si lase pielea exterioara, inceteaza sa se hraneasca, produce pupa rezistenta, iar corpul este transformat in fluture. La sfarsitul acestei etape, din nimfa iese fluturele.

Fluturii au o gama larga de culori, culorile aprinse sunt un semn ca ei nu sunt buni de mancat. Multe lepidoptere au otravuri in corp provenite din plantele cu care se hranesc, otravuri care au un gust neplacut pentru pasari, dar care sunt inofensive.