Enciclopedia clopotel

Tantarul

Clasa Insecta este de cele mai multe ori asociata cu cele doua perechi de aripi. Totusi, multe insecte isi folosesc aripile ocazional, in timp ce altele, niciodata. Cele care zboara, de exemplu tantarii, depind aproape in totalitate de aceasta capacitate pentru a supravietui. Aripile unui tantar bat intre 300 si 500 de ori pe secunda.

Tantarii care sunt deosebit de interesati de oameni sunt cei hematofagi, adica cei care se hranesc cu sange. La cele mai multe dintre specii, doar femela este hematofaga, in timp ce masculul se hraneste cu suc de plante. Desigur, insectele care beau sange uman pot sa transmita diverse boli: febra Dengue, febra galbena, Eencefalita, virusul West Nile sau temuta Malarie. Partea buna este ca tantarii nu pot transmite virusul HIV, acesta fiind distrus imediat dupa ingerare in interiorul tubului digestiv

Unii tantati se hranesc cu legume, carora le produc niste excrescente asemanatoare cu tumorile, care uneori genereaza boli grave.Tantarul Anofel este raspunzator pentru transmiterea malariei, in timp ce speciile Aedes aegypti si Stegomia calopus transmit febra galbena.

Tot Aedes aegypti si Phlebotomus papatasii sunt raspunzatoare pentru transmiterea binecunoscutei febre dinga.

Tantarul comun este cunoscut pentru sunetul constant, tiuitor, care in tacerea noptii poate fi perfect auzit. Desi este tot o specie hematofaga, tantarul comun nu transmite boli, ci lasa doar niste basici, care raman in urma muscaturilor lor.
 
Tantarii sunt activi mai ales in zori si dupa apusul soarelui, momente cand femelele anumitor specii migreaza si peste 60 de kilometri in cautarea hranei. Femelele localizeaza victimele prin detectarea emisiilor de bioxid de carbon, acid lactic, octenol si caldura corporala. De fapt, un tantar poate simti bioxidul de carbon expirat de la o distanta de 75 de metri. Purtatul hainelor albe (tesaturi din fibre naturale) si evitatarea parfumurilor pe baza de alcool ne pot feri de tantari.
 
Mancarimea pe care o avem de la intepatura tantarului este cauzata de saliva eliberata de tantar inainte sa suga sangele. Aceasta saliva contine o substanta chimica care actioneaza ca un anestezic. La scurt timp se declanseaza o alergie ce ne provoaca mancarimi.

Tantarii depun ouale in apa putin adanca, balti sau chiar in sol umed, sol care este predispus la inundatii

Tantarul este considerata cea mai mortala vietate din lume. Catalogata drept cea mai letala creatura de pe planeta, tantarul este responsabil de cele mai multe decese, dat fiind bolile grave pe care le transmite: malaria, febra Dengue, febra galbena sau encefalita. Un singur tantar anofel poate infecta cu malarie peste 100 de persoane, boala care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ucide in Africa un copil la fiecare 45 de secunde.