Enciclopedia clopotel

Libelula

Libelula este carnivora. Se hraneste cu insecte mari si mici, de la tantari, fluturi, molii pana la libelule mai mici, iar in stadiul de nimfe in mediul acvatic consuma larve, mormoloci si chiar pesti mici, atata timp cat sunt mai mici decat ele.

Libelula este foarte eficienta ca predator. 95 % din atacul libelulei se termina prin capturarea prazii. Ca o comparatie, rechinii, unii dintre cei mai periculosi pradatori din lume, reusesc sa prinda doar jumatate din ceea ce vaneaza, iar leii, atat de temuti pe uscat, se multumesc doar cu un sfert din prazile pe care le ataca. Asta se intampla pentru ca leii urmaresc prada, nu o intercepteaza. Daca libelulele ar fi suficient de mari sa prinda gazele, leii ar muri de foame, la fel ca majoritatea pradatorilor terestri. Daca nu ar putea zbura libelulele ar muri de foame, din cauza faptului ca ele isi prind prada din zbor.

Antartica este singurul continent unde libelulele inca nu pot supravietui din cauza frigului.

Libelula poate vedea in toate directiile. Libelulele au ochii extrem de avansati. Au o vedere la 360 de grade datorita ochilor foarte mari. Ele pot vedea si in spate si astfel pot scapa de pradatori, indiferent de locul de unde vin acestia (chiar si de sub ele, un unghi mort pentru majoritatea insectelor). Mustele, spre exemplu, au in jur de 6.000 de fatete si vedere panoramica, dar o libelula are 30.000 de fatete, mai mult decat orice alta insecta.

50 km pe ora este viteza maxima pe care o poate atinge o libelula in zbor. Libelula este capabila de acrobatii aeriene, reusind sa zboare deasupra unui punct fix, sa coboare in picaj, sa zboare cu spatele sau rasturnate, pot pivota la 360 de grade cu doar trei mici batai din aripi, si pot atinge viteze de pana la 50 de kilometri pe ora, viteze extreme pentru niste insecte.

Libelula traieste cea mai mare parte vietii sale in apa, ca larva si apoi ca nimfa. Libelulele isi depun ouale in apa, iar cand se transforma in nimfe, acestea traiesc in mediul acvatic pana la doi ani. In timpul petrecut in aceasta stare, vaneaza insecte mici si larve, in special de tantar. In functie de temperatura apei si de cantitatea de hrana, unele specii pot sta in stadiu de nimfa chiar si cinci ani; vor naparli de 10 sau mai multe ori si pe masura ce cresc se pregatesc sa se indrepte spre suprafata apei si sa se transforme in libelule firave si gratioase. Mai traiesc de la cateva sapatamani (masculii) pana la cateva luni (femelele), daca nu vor fi vanate de pasari, reptile, paianjeni sau broaste. 

NU e o insecta daunatoare. Zburand cu mare iuteala, libelulele prind din zbor insecte daunatoare. Aceasta insecta este un adevarat sanitar al gradinii, deoarece o curata de tantari, de muste si afide. Astfel, libelulele sunt foarte folositoare. De exemplu o libelula consuma in medie 30 de tantari pe zi.

Prezenta libelulelor langa o apa statatoare sau curgatoare este un indiciu ca acea apa nu este poluata. Deci libelulele sunt un indicator al calitatii apei.

Redactia Clopotel.ro