Enciclopedia clopotel

Calugarita

Calugarita este o insecta tropicala si subtropicala din ordinul Mantodea. Cele mai raspandite specii sunt Calugarita Chineza, Calugarita Europeana si cea de Carolina.

Este o insecta verde, cu picioarele bine dezvoltate si cu un cap triunghiular foarte mobil ce are doua antele filiforme. Este singura insecta care isi poate misca capul la 180 de grade. Femela masoara 5-7 cm, iar masculul 4-5 cm.

Calugarita


Aceasta insecta traieste in padurile, luncile si stepele din Europa, Asia, Africa si Extremul Orient. Ea se hraneste cu alte insecte pe care le vaneaza cu ajutorul picioarelor anterioare. Miscarile ei sunt incete insa atunci cand isi vaneaza prada devine foarte rapida.

Calugarita

Femela calugarita depune aproximativ 1200 de oua pe an. Pentru a se inmulti ea are nevoie de o cantitate mare de proteine, iar din acest motiv, in timpul imperecherii isi devoreaza partenerul. De asemenea, datorita acestui straniu obicei, femela asigura perpetuarea speciei. Dupa ce isi depune oauale, calugarita le inveleste cu o secretie mucilaginoasa care asigura protectia lor.

O calugarita in captivitate traieste in medie doi ani.

(A.M.)