Enciclopedia clopotel

Furnica

Furnica este o insecta mica ce traieste pe Pamant de peste 100 de milioane de ani si este specia care a reusit sa se adapteze cel mai bine la mediul schimbator. In lume exista peste 20.000 de specii de furnici, insa cele mai cunoscute sunt furnicile neagre, albe, si cele rosii. Inrudite cu albinele si viespele, furnicile poseda un ac cu venin ce porneste din varful abdomenului.

Furnica

Corpul furnicii este format din trei parti si anume: cap, torace si abdomen. Din toracele furnicii pornesc sase picioare acoperite cu perisori fini. In varful capului, aceasta insecta are doua antene cu care pipaie, miroase si aude, iar uneori acestea inlocuiesc functiile ochilor. Tot cu ajutorul acestor doua antene, furnicile comunica intre ele prin atingere. Inima furnicii este in forma de tub si pompeaza un sange incolor in tot corpul. De asemenea, furnica nu are plamani, respiratia ei facandu-se prin porii membranei ce-i acopera tot corpul.

           FurnicaFurnica

Furnicile traiesc in grupuri mari, numite colonii. Locuind in musuroaie, rolul fiecarei furnici este bine stabilit si respectat. O colonie este condusa de o singura furnica numita regina, sarcina acesteia fiind de a face oua. Astfel ea este aparata de toate celelalte femele. Hrana este adusa de celelalte furnici si este impartita cu ceilalti membrii ai coloniei.

Ouale depuse de regina, sunt sterse in fiecare zi de furnicile muncitoare pentru a nu se depune pamantul pe ele, pentru ca mai apoi sa se transforme in larve, din care vor iesi viitoarele furnici. O colonie de furnici traieste atat cat traieste regina furnica. Atunci cand regina moare, ceilalti membrii ai coloniei se despart, asteptand sa moara.

A.M.