Enciclopedia clopotel

Licurici

Licuriciul este o insecta nu foarte raspandita, insa extrem de interesanta datorita luminii pe care o produce. Cel mai mare numar de licurici se gaseste in sudul Angliei, Scotia, Noua Zeelanda, Tasmania si Australia.

In cele mai multe cazuri, aceste insecte traiesc in zone cu iarba scurta, in garduri vii, pesteri, locuri cu umiditate ridicata, trunchiuri de copaci putrezite, etc.

             LicuriciLicurici

In lume sunt numeroase specii de licurici, insa majoritatea sunt asemanatori carabusului. Dupa 2-3 saptamani din oul de licurici, iese o larva ce va trai aproximativ 2 ani de zile.

Dupa aceasta lunga perioada, larva intra in cucon unde sta cam 12-14 zile, pentru ca mai apoi sa devina un licurici adult. Licuricii au organele in abdomen, iar acestea contin substante care produc lumina. Aceasta lumina este produsa de larve si de femele .

Infatisarea licuriciul difera in functie de etapa a vietii si de sex. Ca larva are o culoare maronie cu puncte laterale galben-rozalii, ca mascul are o nuanta maronie si pe alocuri piele rozalie, iar ca mascul are culoarea neagra si aparatoarea de la cap transparenta. Licuricii nu dapasesc lungimea de 15 mm.