Enciclopedia clopotel

Gargarita

Gargarita este una dintre cele mai familiare si mai iubite insecte. Originara din Japonia, gargarita este raspandita peste tot in lume, exceptand locurile friguroase. Aceasta insecta face parte din familia carabusilor, iar de cele mai multe ori,  traieste in livezi, campuri si gradini.

Gargarita

Gargarita este o insecta mica, ovala, cu doua antene si sase picioare cu multe articulatii. Ceea ce face ca gargarita sa fie una dintre cele mai indragite insecte, este perechea de aripi pe care o poseda. Aripile, atunci cand gargarita nu este in zbor, sunt acoperite de o alta pereche de aripi frumos colorate in nuante de rosu, portocaliu sau galben, cu pete mici negre. Marimea unei gargarite este 4-8 mm.

Gargaritele hiberneaza in locuri curate si ferite de vant, locuri in care isi depun ouale galbene in numar de 200 - 1000. Din aceste mici oua, ies dupa 3-4 zile puii, care pentru inceput sunt doar niste mici larve. In aproximativ trei luni larvele isi construiesc un alt ou in care se desvolta timp de o saptamana gargarita in sine.

                   BuburuzaGargarita

Hrana gargatitelor consta in insecte minuscule de gradina, oua de insecte, nectar si polen, ceea ce la face foarte utile in gradina. Ca sa se apere de dusmani, gargarita elimina din picioare o substanta uleioasa urat mirositoare care tine pradatorii departe. De asemenea, aceasta insecta se preface ca e moarta pentru a nu fi mancata de pasari.

In lume exista peste 5000 de specii de gargarite, iar acestea se deosebesc una de cealalta prin culoare si prin numarul de pete negre de pe aripi. Cu cat o gargarita inainteaza in varsta, petele negre se raresc pana cand dispar.