Enciclopedia clopotel

Barza

Barza (Ciconia ciconia) este o pasare acvatica, de talie mare ce traieste in zonele calde ale lumii, in preajma baltilor si mlastinilor. Este usor de recunoscut dupa gatul si picioarele foarte lungi. Ea are un cioc lung, rosu, iar corpul ii este acoperit de un penaj alb cu remigele negre. O barza poate ajunge la varsta de aproximativ 30 de ani si este una dintre putinele pasari mute.

Barza


Barza este raspandita pe trei continente: Europa, Africa de Nord si partea vestica a Asiei. Este singura pasare de talie mare din ornitofauna tarii care s-a apropiat de om si isi construieste cuibul in vecinatatea noastra. In general cuibul este pozitionat intr-un loc insorit si inalt, pentru ca barza sa poata avea o vedere mai buna asupra zonei de hranire. Acesta este construit in aproximativ 8 zile si este folosit ani la rand. Construit din crengi, pamant, paie, fan, iarba, balegar si radacini, cuibul berzelor este extrem de rezistent, fiind reparat in fiecare an. Cel mai vechi cuib de barza din Romania a fost construit in anul 1934 si a fost locuit in fiecare an pana in 2004.

Barza

Hrana berzelor este variata. Ele mananca insecte (lacuste, greieri), larve, rame, amfibieni, mamifere mici (soareci de camp), serpi si sopârle.

La sfarsitul lunii martie, berzele revin la cuiburile lor din Romania. Masculul ajunge de obicei primul si incepe renovarea cuibului. Dupa ce ajunge si femele, are loc imperecherea. La scurt timp femela depune 2-7 oua, acestea fiind clocite alternativ de ambii perteneri. Dupa 32 de zile, din oua ies pui de barza ce cantaresc 65-80 de grame si sunt acoperiti cu un puf alb.

A.M.