Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Astronauti
Asteroizi    Astronauti    Comete    Gaura neagra    Jupiter    Luna    Marte    Mercur    Meteoriti    Neptun    Pamantul si sistemul solar    Planete pitice    Pluto    Saturn    Soare    Terra    Uranus    Venus    
Astronauti


Iuri Alexeievich Gagarin

Iuri Alexeievich Gagarin

S-a nascut pe 9 martie 1934, la Moscova. La varsta de 21 de ani se inroleaza in aviatia sovietica, iar in 1959 incepe pregatirea pentru a deveni cosmonaut. Prima sa lansare in spatiu a avut loc pe data de 12 aprilie 1961, cand a urcat la bordul rachetei Vostok 1, cu care a facut 14 minute pana la iesirea din atmosfera Terrei. La intoarcere, cosmonautul a fost nevoit sa se parasuteze din capsula decuplata de racheta, ajungand pe un camp din Siberia. A fost primul om care a zburat in spatiul extraterestru, realizand totodata si primul inconjur complet al planetei, durata acestui zbor fiind de 1 ora si 48 de minute.
Iuri Gagarin a murit in 1968 intr-un accident de avion, in timpul unor pregatiri pentru o viitoare misiune spatiala.

Neil Armstrong Alden

Neil Armstrong Alden

A devenit pe 20 iunie 1969 primul om care a pasit pe luna, urmat la cateva minute de Edwin Aldrin, in cadrul misiunii navei cosmice Apolo 11. A comandat nava cosmica Gemini 8, care a realizat cea dintai cuplare a doua vehicule spatiale (16-17 martie 1966).

Edwin Aldrin

Edwin Aldrin

A fost copilotul navei cosmice Gemini 12 (1966), cu care a efectuat 59 de turatii in jurul Pamantului si mai multe iesiri in spatiu. A pilotat modulul lunar al navei Apollo 11, fiind, dupa Neil Armstrong, al doilea om care a pus piciorul pe Luna (20 iulie 1969).

Michael Collins

Michael Collins

A fost copilotul navei cosmice Gemini 10 (1966) si pilotul modulului de comanda al navei cosmice Apollo 11 (1969), care a ramas pe orbita Lunii in timp ce echipajul, format din Neil Armstrong si Edwin Aldrin, a coborat, pentru prima oara in istorie, pe suprafata astrului.

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate