Enciclopedia clopotel

Neptun

Neptun e a 8-a planeta de la Soare si a 4-a ca marime (diametru). Neptun e mai redus ca diametru dar mai masiv decat Uranus.
Date:
orbita: 54,504,000,000 km de Soare
diametru: 49,532 km (ecuatorial)
masa: 1.024726 kg

Neptun

In mitologia romana Neptun (la greci, Poseidon) era zeul marilor. Dupa descoperirea lui Uranus, s-a observat ca miscarea sa nu corespunde legilor newtoniene. S-a prezis ca o alta planeta perturba orbita lui Uranus Neptun a fost initial observat de catre Galle si d'Arrest pe 23 septembrie 1846 aproape de locatiile prezise anterior de Adams si Le Verrier din calcule efectuate observand pozitiile lui Jupiter, Saturn si Uranus. O dezbatere internationala intre englez si francez s-a nascut, insa acum desoperirea lui Neptun e atribuita amandurora. Orbitele calculate de ei diverg insa fata de orbita lui Neptun si daca cercetarea lor s-ar fi efectuat ceva mai tarziu sau mai devreme Neptun putea sa nu fie descoperit de catre ei.

Cu mai mult de 2 secole inainte, in 1613, Galileo a observat planeta Neptun foarte aproape de Jupiter, dar nu a crezut ca e vorba de o stea. Doua nopti la rand el a observat ca se misca incet fata o alta stea apropiata. Dar apoi a pierdut posibilitatea de a o mai observa. Neptun a fost vizitat doar de Voyager 2 pe 25 august 1989. Aproape toate informatiile actuale le datoram acestei intalniri. Observatiile recente ale Telescopului spatial Hubble HST au si ele un rol important. Pentru ca orbita lui Pluto este excentrica, ea intersecteaza uneori orbita lui Neptun facand ca Neptun sa fie cea mai indepartata planeta de Soare din sistemul solar pentru cativa ani.

Neptun are o compozitie similara lui Uranus: numerosi "ghetari", roca avand cam 15% hidrogen si putin heliu. Ca si Uranus, dar spre deosebire de Jupiter si Saturn, nu are o stratificare interna. Exista totusi un nucleu mic (avand cam masa Pamantului) din roca. Atmosfera contine mai ales hidrogen si heliu cu o concentratie redusa de metan. Neptun are o culoare albastra datorata absorbtiei rosului de catre metanul din atmosfera dar si datorita unor cromofori. Ca orice planeta de gaz, Neptun are vanturi rapide si furtuni puternice. Vanturile de pe Neptun sunt cele mai rapide din sistemul solar si ating 2000 km/ora. Ca si Jupiter si Saturn, Neptun are o sursa interna de caldura – si radiaza o energie de 2 ori mai mare decat cea primita de la Soare.

La momentul vizitei lui Voyager, cea mai interesanta caracteristica a lui Neptun era data de prezenta Marelui Punct Intunecat din emisfera sudica. Are cam jumatate din dimensiunea Marelui Punct Rosu de pe Jupiter(cam cat diametrul Pamantului). Vanturile lui Neptun l-au impins la vest cu 300 metri/secunda (700 mph). Voyager 2 a observat si cateva puncte mai mici dar la fel de intunecoase in emisfera sudica si un nor alb neregulat care inconjoara planeta la fiecare 16 ore - "The Scooter". Natura acestuia ramane un mister. In orice caz insa, observatiile lui HST legate de Neptun din 1994 arata ca Marele Punct Negru a disparut! Fie s-a dezintegrat, fie este acoperit de formatiuni prezente in atmosfera. Cateva luni mai tarziu HST a descoperit un nou punct intunecat in emisfera nordica a lui Neptun. Asta indica schimbarea rapida a atmosferei sale, probabil datorita schimbarilor de temperatura. Neptun prezinta de asemenea formatiuni speciale numite inele. Observatiile de la sol arata niste formatiuni neclare, dar Voyager 2 a reusit sa captureze imagini complete. Unele dintre inele par sa aiba o structura ciudata, parrand rasucite(dreapta).

Ca si Uranus si Jupiter, Neptun are inele intunecate dar de structura necunoscuta. Inelele au primit nume: cel exterior se numeste Adams (are trei arce numite Libertate, Egalitate, Fraternitate), urmatorul nu are nume, proximul se numeste insa Leverrier (cu extensiile Lassell si Arago), si in final Galle. Neptun are un camp magnetic ciudat orientat (ca si Uranus) si generat probabil de miscari de fluid (probabil apa) din straturile mijlocii. Neptun poate fi vazut cu binoclul , dar un telesecop permite observatii mai precise

Satelitii lui Neptun
Neptun are 8 sateliti cunoscuti - 7 mai mici si Triton.

          

Satelit

Distanta

(000km)

Raza

(km)

Masa

(kg)

Descoperitor

Data

Naiad

48

29

?

Voyager 2

1989

Thalassa

50

40

?

Voyager 2

1989

Despina

53

74

?

Voyager 2

1989

Galatea

62

79

?

Voyager 2

1989

Larissa

74

96

?

Voyager 2

1989

Proteus

118

209

?

Voyager 2

1989

Triton

355

1350

2.1422

Lassel

1846

Nereid

5509

170

?

Kupeir

1949