Enciclopedia clopotel

Musca

Musca traieste, dupa cum bine stim, oriunde traieste omul, acolo unde exista hrana si deseuri.

Binecunoscuta musca domestica insoteste omul din vremuri imemoriale. Si tot de atunci este periculoasa, din cauza ca poate transmite boli, de cele mai multe ori de natura digestiva.

La o prima vedere se poate spune ca o musca nu este deloc folositoare, insa exista si argumente in favoarea acestei insecte. Fara ea, cadavrele animalelor nu ar mai fi consumate.



 

In randul mustelor, includem o uriasa si vasta diversitate de Diptera. Aici intra insecte care au o pereche de aripi bine dezvoltate, dar si insecte cu o a doua pereche de aripi, mult mai mici. Exista muste cu diverse forme, culori, marimi si obiceiuri.

Unele, de exemplu taunul, sug sangele animalelor si chiar al oamenilor. Insa majoritatea se hranesc cu alte materii organice, chiar si cu cele in curs de descompunere.

Printre cele mai cunoscute muste se numara mustele albastre sau mustele de carne; mustele care traiesc pe anumite pasari; si cele care paraziteaza diverse mamifere, cum ar fi taunul. Aceasta insecta isi depune ouale pe pielea calului, care la randul sau le inghite atunci cand isi linge pielea. Ouale se depoziteaza apoi pe peretele stomacului, unde se dezvolta si in final ies din organismul calului, prin excremente.

Musculita de otet este o alta specie, care gusta fructele in putrefactie cu gura, dar si cu picioarele. Cum este foarte mica, intre 2 si 3 mm, speciile diferite nu pot fi deosebite cu ochiul liber.