Enciclopedia clopotel

Traditii de Pasti

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori crestine si celebreaza inviererea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, dupa ce acesta a fost rastignit in Vinerea Mare. Aceasta sarbatoare este plina de obiceiuri si traditii care difera de la o zona la alta a Romaniei. In principiu, rastignirea si Invierea Mantuitorului reprezinta legatura dintre viata si moarte precum si trezirea la viata a naturii pe timp de primavara.

Traditii de Pasti

Vopsirea in rosu a oualelor de Pasti este cea mai populara traditie a sarbatoarei pascale crestine. Legenda spune ca aceasta traditie se leaga de scena in care Iisus a fost rastignit pe cruce in Vinerea Mare. Venind sa-si vada fiul rastignit, fecioara Maria avea in mana un cos cu oua care s-au inrosit de la sangele Mantuitorului. In traditia populara romaneasca ouale rosii sunt purtatoare de noroc, iar din acest motiv in dimineata zilei de Pasti copiii se spala pe fata cu apa dintr-un vas in care sunt puse oua rosii si monede de argint. De asemenea, oulale se ciocnesc la masa de Pasti alaturi de binecunoscuta replica "Hristos a Inviat! - Adevarat a inviat".

Traditii de PastiTraditii de Pasti

Saptamana de dinaintea Pastelui este numita Saptamana Mare si la randul ei este marcata de nenumarate obiceiuri si traditii. Conform acestora, in Joia mare numita si Joia Patimilor se vopsesc ouale, iar cei care vor dormi in aceasta zi vor fi lenesi tot anul. In Vinerea Mare numita si Prohodul unii dintre credinciosi tin post negru. Se spune ca cel care tine post negru in ziua de vineri a Marii Saptamani este ferit de boli, necazuri si nevoi. De asemenea, Vinerea Mare este considerata o zi de doliu a crestinitatii deoarece in aceasta zi Iisus a fost rastignit si a patimit.

In prima zi de Pasti familiile iau masa impreuna si servesc oua vopsite, cozonaci, drob, friptura de miel, pasca. Tot in prima zi de sarbatoare se obisnuieste sa se poarte haine noi. In unele zone ale tarii, in special in Transilvania baietii obisnuiesc, in a doua zi de Pasti, sa stropeasca fetele cu apa de fantana sau cu parfum, iar fetele sa le ofere daruri sau cate ceva de baut. Se spune ca daca vreo fata scapa nestropita ii va merge prost si va avea ghinion tot anul.

(A.M.)