Enciclopedia clopotel

Cei 40 de mucenici

Legenda spune ca, in zilele de inceput ale lunii martie, cand primavara arata primele semne, Baba Dochia isi leapada cele noua cojoace, provocand astfel fenomene meteorologice din cele mai diverse. Prin traditie, fiecare om isi alege una din cele noua zile, pentru a afla cum va fi anul in curs. In mod firesc, daca in ziua aleasa este cald si senin, toate iti vor merge bine. Daca ai ales o zi care se dovedeste a fi urata si friguroasa, tragi consecintele.

Primele zile din martie sunt cele mai capricioase zile ale anului. Ne-am obisnuit ca in aceasta perioada vremea sa fie sau prea calduroasa, sau vantoasa si mohorata sau iarna sa revina in forta. De mult timp, aceste zile, noua la numar, au fost dedicate "Babelor".

Cei 40 de mucenici

Ultima zi a Babelor, 9 martie, coincide cu o mare sarbatoare crestina: cei 40 de mucenici de la Sevastia. Romancele coc in aceste zile mucenici, prajituri simbolice, din faina de grau, nuca si miere. Se fac doua feluri de mucenici: in sudul tarii ei se prezinta ca un sos de nuca pisata si indulcita, in care se fierbe aluat sub forma de colacei sau opturi. In Moldova, aluatul de cozonac se rasuceste in forma de opt, se coace, se stropeste din plin cu miere de albine si se presara cu multa nuca. Se numesc optari moldovenesti.

Este interesanta forma care se da acestor prajituri, din punct de vedere simbolistic. Unii cred ca este o esentializare a formei umane (reminescenta a unor sacrificii pagane), altii se gandesc ca reprezinta ziua in care ei se fac, 8 martie, ajunul zilei de 9 Martie. Altii cred ca este un simbol arhaic, care a ajuns pana la noi si este folosit in matematica ca semn al infinitului...