Enciclopedia clopotel

Pastele

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina si comemoreaza inviererea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, dupa ce acesta a fost rastignit in Vinerea Mare. Potrivit treditiei crestine, Pastele dureaza 40 de zile si cuprinde perioada dintre Invierea lui Hristos si sarbatoarea inaltarii Domnului. Primele trei zile sunt insa cele mai importante.
Pasti Oua de Pasti

Data acestei mari sarbatori nu este una fixa, ea bazandu-se pe calendarul lunar si pe cel folosit de iudei. Astfel, Pastele se sarbatoreste intotdeauna in prima duminica de dupa luna plina din echinoptiul de primavara. Calculul acestei zile este cunoscut sub numele de pascalie.

Numele sarbatorii Invierii Lui Hristos vine de la cuvantul evreiesc Pascha, cuvant ce a fost mostenit de la egipteni. El reprezinta sarbatoarea anuala a azimilor ce aminteste de trecerea evreilor prin Marea Rosie si a eliberarii lor din robia Egiptului. Mai tarziu, termenul "Pasti" este preluat de crestini, insa primeste o noua semnificatie si anume trecerea de la moarte la viata.

(A.M.)