Enciclopedia clopotel

Mos Nicolae

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, atat copiii din Romania cat si cei din alte tari il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae. Se spune ca el vine si lasa copiilor cuminti dulciuri si jucarii in ghetute, iar celor lenesi si neascultatori cate o nuielusa. De asemenea Sfantului Nicolae deschide sezonul sarbatorilor de iarna fiind urmat de Craciun si de Anul Nou.
Mos Nicolae

Legenda spune ca toata aceasta traditie a aparut atunci cand Sfantul Nicolae a aflat de durerea a trei fete sarmane din oraselul in care traia. Tatal acestora voia sa le vanda pentru a se imbogati, iar lacrimile si rugamintile fetelor nu au putut sa-l faca sa se razgandeasca. Auzind de aceasta, Sfantul Nicolae s-a dus noaptea pe furis si a aruncat pe geam, in camera celei mai mari fete, o punga plina cu galbeni. Galbenii i-au ajutat fetei sa se marite si sa scape de raul pe care tatal ei voia sa il faca. In urmatorii doi ani, Sfantul Nicolae a facut acelasi lucru si a reusit sa le ajute si pe celelalte doua fete sa se aseze la casele lor.

Mos NicolaeMos Nicolae

De atunci si pana in zilele noastre, Mos Nicolae aduce copiilor daruri fara sa se lase vreodata vazut. Toti copiii isi curata ghetutele seara,  le aseaza la usa inainte sa se duca la culcare si asteapta cu nerabdare sa vada ce gasesc in ele dimineata.
In unele zone ale tarii, copiii neascultatori primesc pe langa cadou si o nuia argintie. In Romania obiceiul venirii lui Mos Nicolae este unul foarte popular si Sfantul Nicolae este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului. 
(A.M)