Enciclopedia clopotel

Boboteaza

Boboteaza este sarbatoarea crestina care aduce aminte de Botezul Mantuitorului Iisus Hristos. Se spune ca atunci cand Sfantul Ioan L-a botezat pe Mantuitor, cerurile s-au deschis, Sfantul Duh a coborat pe pamant, Iisus s-a descoperit lumii ca fiu a Lui Dumnezeu, iar Dumnezeu a marturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit".

Boboteaza

Aceasta sarbatoare este celebrata inca din secolul al II lea, fiind pentru prima oara mentionata de Sfantul Clement Alexandrinul. Boboteaza este serbata pe 6 ianuarie, fiind o sarbatoare marcata de traditie. In ajunul Bobotezei se face o masa bogata pe care se asaza douasprezece feluri de mancare: coliva - grau pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca pisata, bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale ( "galuste" ) umplute cu crupe, bors de "burechiuse" sau "urechiusele babei" - bors de fasole alba in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, ce au colturile lipite in forma de urechiuse, bors de peste, peste prajit, "varzare" - placinte de post umplute cu tocatura de varza acra, placinte cu mac etc.  Nimeni nu se atinge insa de mancare pana cand aceasta nu este sfintita de preotul ce vine in fiecare an de Boboteaza cu Iordanul. Din aceste bucate se da si animalelor pentru a fi sanatoase si ferite de rele.
Boboteaza

De asemenea, ajunul Bobotezei este o seara a farmecelor, descantecelor si a altor practici magice. In case sunt interzise certurile sau imprumuturile, iar fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul.  In ziua de 6 ianuarie, preotii sfintesc apa in curtile bisericilor transformand-o in agheasma, pentru ca mai apoi oamenii sa o imparta oamenilor.