Enciclopedia clopotel

Valentine's Day

Ziua Indragostitilor sau Valentine's day este o sarbatoare celebrata in multe locuri ale lumii, iar mai nou si in tara noastra. Ea se sarbatoreste pe data de 14 februarie si este ziua in care indragostitii isi impartasesc iubirea, isi ofera cadouri unul celuilalt si se bucura de sarbatoarea care le este dedicata. De asemenea, in ziua de 14 febriuarie il sarbatorim pe Sfantul Valentin, sfant de care se leaga nenumarate povesti ce mai tarziu au format o legenda.

Ziua Indragostilor

Se spune ca Valentin a fost un preot ce a trait la Roma in timpul imparatului Claudiu al II lea. Fiindca ducea multe razboaie, imparatul avea nevoie de oameni pentru lupta insa barbatii au refuzat din dorinta de a nu-si lasa familiile singure. Auzind aceasta, drept pedeapsa, imparatul a ordonat ca in Roma sa nu mai aiba loc nicio casatorie. In toata aceasta perioada, preotul Valentin a casatorit tinerii indragostiti in secret. Peste un timp, Imparatul Claudiu a aflat despre nuntile in secret, iar Valentin a fost arestat si adus in fata conducatorului. Fiind un om intelept, imparatul l-a incurajat sa renunte la crestinism si devina soldat pentru armata sa, insa Valentin a refuzat. Astfel a fost inchis si condamnat la moarte. Pana in ziua in care a murit, Valentin a trimis scrisori in care isi lua adio de la prieteni spunandu-le "Amintiti-va de Valentin! Va iubesc!". Nu exista dovezi care sa arate ca aseasta poveste este adevarata, insa se presupune ca Valentin ar fi murit in ziua de 14 februarie.

Valentine's Day

Cu mult timp in urma, cadourile pe care indragostitii si le faceau constau doar in asa numitele "carti postale ale dragostei". Ele au aparut in anul 1780 si au avut un mare succes in Germania unde purtau numele de "cartile prieteniei". In Romania Valetine's Day devine o sarbatoare din ce in ce mai populara cu trecerea fiecarui an, chiar daca exista deja Dragobetele (24 februarie), sarbatoarea indragostilor la romani.
(A.M.)