Enciclopedia clopotel

Pluto

Pluto a fost considerata a noua planeta a Sistemului Solar pana in 2006 cand a primit statutul de planeta pitica. Pluto, ca asezare in harta Sistemului nostru Solar, este pozitionata dupa Neptun. In cea mai mare a timpului, Pluto este mai departe de Soare decat oricare din cele opt planete ale Sistemului Solar, dar datorita excentricitatii orbitei, timp de 20 de ani din cei 249 cat dureaza miscarea sa de revolutie, Pluto este mai aproape de Soare decat Neptun (a opta planeta a Sistemului Solar). Pluto este mai mica decat 7 luni ale Sistemului Solar (Luna, Io, Europa, Ganymede, Callisto, Titan si Triton). 

Date:
orbita: 5,913,520,000 km de Soare
diametru: 2274 km
masa: 1.2722 kg

Pluto

Argumente pentru care Pluto nu mai este considerata planeta sunt:

-este mult mai mica (avand masa chiar de cinci ori mai mica decat Luna);

-orbita lui Pluto intersecteaza orbita planetei Neptun (pentru o perioada de 20 de ani din cei aproximativ 248 de ani cat dureaza miscarea sa de revolutie. Nicio alta planeta nu intersecteaza orbita altei planete. Doar cometele si asteroizii fac acest lucru);

-nu a curatat spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale, adica se intalneste in mod regulat cu asteroizi aflati in apropierea orbitei sale.

In mitologia romana, Pluto (in greceasca: Hades) este zeul lumii de dincolo. Planeta a primit acest nume (dupa multe alte sugestii) probabil fiindca este asa de departe de Soare si este mereu intuneric. 


Pluto a fost descoperit in 1930 de un accident norocos. Calculele care mai tarziu s-au dovedit eronate au precizat o planeta in spatele lui Neptun, bazate pe miscarile lui Uranus si Neptun. Fara sa stie de eroare, Clyde W. Tombaugh la Observatorul Lowell din Arizona a facut o foarte atenta urmarire a cerului care a facut sa vada Pluto. Dupa aceasta descoperire, s-a determinat ca Pluto era prea mic pentru multimea de discrepante in orbitele celorlalte planete.

Doar o sonda spatiala a vizitat Pluto pana in 2017. Sonda New Horizons a zburat pe langa Pluto in luna iulie 2015 si este prima si singura sonda spatiala care a explorat Pluto direct.

Pluto este cel mai contrastant corp din intregul sistem (dupa Iapetus). Orbita lui Pluto este foarte excentrica. La anumite intervale de timp este mai apropiat de Soare decat Neptun (asa cum A fost din Ianuarie 1979 pana in Februarie 1999). Pluto se roteste in directie opusa fata de marea majoritate a celorlalte planete.

Temperatura suprafetei pe Pluto variaza intre -235 C si -210 C (38 si 63 K). Cea mai "calda" regiune corespunde regiunilor care par mai inchise in lentile optice.

Pluto face o rotatie completa pe orbita proprie in 6 zile 10 h.

Forta de atractie pe Pluto comparativ cu Pamantul este cu mult mai mica. Daca pe Terra cantaresti 100 de kg pe Pluto ai avea 6.7 kg.

Compozitia lui Pluto este necunoscuta, dar densitatea sa (cam 2g/cm3) indica faptul ca este o mixtura de 70% roci si 30% apa inghetata la fel ca Triton. Suprafetele luminoase par sa fie acoperite cu gheata de nitrogen cu mici adaugiri de metan (solid), etan si monoxid de carbon. Compozitia regiunilor intunecate ale suprafetei lui Pluto este necunoscuta dar poate fi datorat materialului organic primordial sau reactiilor date de razele cosmice.

Putin este cunoscut despre atmosfera lui Pluto, dar probabil este constituita din monoxid de carbon si metan. Este foarte subtila, presiunea pe suprafata sa este de doar cativa microbari. Atmosfera lui Pluto poate exista ca un gaz; pentru mare parte din lungul an al lui Pluto, atmosfera ingheata.

Pluto NU poate fi vazut de pe Pamant cu ochiul liber. Este nevoie de un telescop cu o deschidere de 30 cm.

Pana in 2017 in jurul lui Pluto au fost descoperiti cinci sateliti: Charon, Styx, Nix, Hydra si Kerberos. Charon, cel mai mare satelit al lui Pluto, este descris ca alcatuind un sistem binar cu Pluto, deoarece cele doua corpuri orbiteaza in jurul unui baricentru gravitational comun situat deasupra suprafetelor lor (aceasta inseamna ca ele par a se ''orbita reciproc'').
   
Planeta pitica Pluto NU ofera un mediu propice pentru om. Oricine ar ajunge acolo ar ingheta instantaneu pentru ca temperaturile pe Pluto sunt foarte scazute (aproximativ -230 de grade Celsius). Gravitatia mult prea mica a acestei planete ar face ca oamenii sa piarda masa musculara, sa li se micsoreze picioarele si sa li se deregleze inima. Adica muschii corpului ar slabi foarte tare pentru ca nu ii mai folosesti la fel ca pe Pamant. Cand ai veni pe Terra nu vei putea practic sa mai mergi.