Enciclopedia clopotel

Meteoriti

Un meteor e o dara luminoasa pe cer (o "stea cazatoare") produsa de intrarea unui mic meteorit in atmosfera Pamantului. De obicei, in serile cu cer senin se pot observa cateva astfel de stele intr-o ora. Pe durata ploilor de meteoriti (anuale) se pot vedea pana la 100 intr-o ora. Cei mai luminosi se numesc "mingi de foc". Daca zariti vreuna, relatati cele observate. Ploile de meteoriti sunt impresionante.

Meteoritii sunt bucati din sistemul solar, cazute pe Pamant. Cele mai multe provin din asteroizi, unele insa provin din comete. Cateva sunt de origine Lunara (23) sau Martiana (18).

Un numar mare de meteoriti intra in atmosfera Pamantului in fiecare zi, aducand peste 100 de tone de substanta. Sunt totusi foarte mici, fiecare avand cateva miligrame. Doar cei mai mari reusesc sa atinga suprafata planetei devenind meteoriti. Cei mai mari gasiti vreodata au 60 de tone (Hoba, in Namibia). Viteza medie cu care intra in atmosfera este intre 10 si 70 km/sec. Doar cei mai mari insa isi mentin viteza, cei mici fiind franati la cateva sute de Km/ora de frecarea cu aerul. Cei mari reusesc insa sa atinga Pamantul cu viteza mare si produc cratere.

Meteorit Meteorit Meteorit Meteorit Meteorit

Un bun exemplu legat de ce poate produce un asteroid mic care loveste Pamantul este Craterul Barringer de langa Winslow, Arizona. S-a produs acum 50.000 ani in urma unui impact cu un meteor de fier de circa 30-50 metri diametru. Craterul are 1200 metri diametru si 200 adancime. Circa 120 cratere de impact au fost identificate pe Pamant pana acum Un impact cu o cometa sau cu un asteroid de dimensiunea lui Hephaistos sau SL9 este responsabil probabil de disparitia dinozaurilor de acum 65 milioane de ani. A lasat un crater de 10 Km, ale carui urme mai pot fi vazute in jungla de langa Chicxulub in Peninsula Yucatan.