Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste mai mult... X

pesti somn

Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Somn
Amfibieni    Ecologia animalelor    Evolutia vietuitoarelor    Insecte    Mamifere    Pasari    Pesti    Reptile    
Crap    Mreana    Pestele Clovn    Platica    Somn    Stiuca    
Somn


Somnul traieste in toate apele Europei, in rauri, lacuri si balti de ses si de deal. Este considerat cel mai mare peste de apa dulce care traieste la noi, in mod curent atingand 1 metru si 5-6 kg, dar putand ajunge chiar si la 50-100 kg.
Este unul dintre pestii cel mai usor de recunoscut, datorita capului turtit de sus in jos, gurii mari, plina de dinti marunti, care sunt dispusi pe ambele falci si sunt indreptati spre inapoi. Pe falca superioara are o pereche de doua mustati lungi, iar pe cea inferioara patru mustati scurte, folosite la pipait, indreptate in jos.

Somn

Somnul este un peste in general nocturn, ce are ca principale simturi pipaitul (folosindu-se de cele 6 mustati), auzul (percepe imediat zbaterea momelii vii in carlig) si mirosul (sesizeaza momeala). Vazul este slab, ca urmare a traiului pe fundul apei, cu lumina putina; ochii s-au atrofiat, fiind foarte mici.
Astfel, pipaitul impreuna cu mirosul compenseaza vederea slaba, acestea fiind adaptari la viata in apa adanca si tulbure, cu fund malos.
Corpul este oval, alungit, comprimat lateral. Nu are solzi, pielea fiindu-i protejata doar de un strat gros de mucus protector, extrem de alunecos.
Prezinta doua inotatoare dorsale, cea anterioara fiind prevazuta cu radii mari, spinoase, iar cea posterioara cu radii moi, articulate.
Coada este lunga, inotatoarea anala intinzandu-se pe toata lungimea ei.
Culoarea este cenusiu marmorat, cu burta alb-murdar. Culorile se modifica si in functie de culoarea dominanta a mediului in care traieste.

Pe timpul zilei sta ascuns in cotloane, gropi, langa arbori cazuti, bolovani mari, confundandu-se cu mediul. Noaptea pleaca la vanatoare, de multe ori auzindu-se loviturile de coada cu care isi imobilizeaza prada in noptile de vara.
Adultul este singuratic, fiind un peste teritorial, fidel locului in care s-a nascut.
Peste rapitor, somnul se hraneste cu larve de insecte, rame, viermi, broscute, pestisori si cu animale moarte, pe care le gaseste cu ajutorul mirosului, fiind un sanitar al apelor.
Iarna intra la iernat, in gropi adanci, in aceleasi gropi intalnindu-se somni de toate dimensiunile, de la somotei de 1 kg pana la somni de 40 kg.
Dimensiunea minima a somnului care poate fi prins este de 50 cm.