Enciclopedia clopotel

Stiuca

Stiuca este o specie de peste care traieste, de obicei singura, in ape limpezi in care abunda pestii mici. Deoarece inghite aproape orice-i iese in cale, este considerat cel mai lacom rapitor de apa dulce. Astfel, se hraneste cu pesti mari si mici, pasari si mamifere acvatice, broaste, insecte, locul preferat in care vaneaza fiind aproape de mal, printre tufisuri.
Lungimea obisnuita a stiucii este pana intr-un metru, rar ajungand la o dimensiune de 1,5 metri, iar greutatea variaza intre 25-65 Kg. Temperatura optima a apei pentru stiuca este de 17grade C.
Corpul alungit al stiucii este acoperit cu solzi marunti, cicloizi, iar botul turtit dorso-ventral este in forma de cioc de rata.

Branhiile sunt in forma de pieptene, asezate intr-o camera de fiecare latura a capului, acoperita cu un opercul. Organele de locomotie sunt reprezentate prin inotatoare, cea dorsala fiind deplasata mult spre inotatoarea codala.
Este un tip de peste fisostom, adica vezica inotatoare pastreaza legatura cu tubul digestiv printr-un canal subtire.
Coloana vertebrala este formata din vertebre mai mult sau mai putin conturate. O vertebra are ambele capete mult concave, lasand spatiu intre ele.

Reproducerea se are loc in mediul acvatic, cand apa are o temperatura in jur de 8-1 grade grade C, avand loc in lunile februarie-martie.
Coloratia stiucii variaza foarte mult dupa felul apei, varsta si anotimp; in general are culoarea verzuie.