Enciclopedia clopotel

Diencefalul si nucleii bazali

Diencefalul sau creierul intermediar este un segment bazai, situat in prelungirea muschiului cerebral, intre pedunculii cerebrali si emisferele cerebrale. in alcatuirea diencefalului intra: talamusul, metatalamusul, epitalamusul si hipotalamusul.

a) Talamusul este reprezentat prin doua mase ovoide de substanta cenusie ce delimiteaza pe laturi ventriculul al III-lea. Sunt separate de nucleii bazali printr-o banda de substanta alba numita capsula interna. Talamusul, prin nucleii care intra in structura sa, constituie o statie de releu pentru fibrele ascendente provenite de la maduva, bulb si cerebel in drumul lor spre cortex.

Fac exceptie fibrele olfactive, vizuale si auditive care nu au releu talamic. Nucleii talamici prezinta conexiuni talamocorticale, talamostriate (cu corpii striati), talamocerebeloase, talamocorticale si talamohipotalamice. Datorita multiplelor conexiuni, talamusul reprezinta un centru de integrare a impulsurilor nervoase ascendente in drumul lor spre cortex.

b) Metatalamusul - format din corpii geniculati, reprezinta statie de releu pe calea fibrelor optice (care fac statie in corpii geniculati laterali) si pe calea fibrelor auditive (care fac statie in corpii geniculati mediali). Din corpii geniculati fibrele nervoase se despart spre cortex si spre coliculii cvadrigemeni.

c) Epitalamusul este constituit din glanda epifiza si nucleul habenular, legat de centrii olfactivi de la baza emisferelor cerebrale. Nucleul habenular intervine in orientarea capului in functie de sursa odoranta (de miros).

d) Hipotalamusul cuprinde trei grupe de nuclei: anteriori, mijlocii si posteriori. Nucleii anteriori, de integrare parasimpatica, produc hormonii vasopresina si ocitocina, care se depoziteaza in lobul posterior al hipofizei. Nucleii mijlocii, de integrare parasimpatica secreta hormoni, numiti factori de eliberare, care regleaza secretia lobului anterior si hipofizei. Nucleii posteriori, de integrare simpatica determina reactii vasomotorii, sudorale si de termoreglare.

Hipotalamusul, centru de integrare vegetativa, indeplineste urmatoarele functii:
  • mentinerea constanta a temperaturii corpului prin termogeneza si termoliza;
  • reglarea metabolismului glucidic, lipidic, protidic si hidric;
  • reglarea secretiei hipofizare si prin aceasta a sistemului endocrin;
  • reglarea aportului alimentar si hidric (a senzatiilor de foame, sete, satietate);
  • reglarea functiilor respiratorii;
  • reglarea functiilor sexuale;
  • intervine in starile emotionale, de comportament si de stres;
  • coordonarea alternantei starilor de veghe si somn.
Hipotalamusul este conectat prin aferente si eferente cu trunchiul cerebral, talamusul, paleocortexul si necortexul. Hipotalamusul, cea mai importanta regiune a diencefalului, constituie impreuna cu sistemul limbic o unitate functionala. Rolul sau esential de control si integrare a functiilor vegetative indreptateste numele de "creier vegetativ" care i-a fost dat.

Nucleii bazali (corpii striati) sunt mase de substanta cenusie situate la baza emisferelor cerebrale, deasupra si lateral de talamus. Ei indeplinesc un rol important in reglarea impulsurilor motoare. in unele formatiuni ale nucleilor bazali vin impulsuri de la talamus si de la scoarta emisferelor cerebrale, iar de la altele pleaca impulsuri in diferiti centri din trunchiul cerebral si din diencefal. Nucleii bazali indeplinesc deci un rol important in coordonarea activitatilor motorii, coordonate de scoarta cerebrala.

Enciclopedie de biologie, Editura ALL