Enciclopedia clopotel

Cerebelul

Cerebelul este asezat in partea dorsala a trunchiului cerebral, in etajul posterior al cutiei craniene si deriva din portiunea dorsala a metencefalului (vezicula a IV-a). Superior este acoperit de emisferele cerebrale de care este despartit printr-un sept provenind dintr-o prelungire a duramaterului. Are o greutate de 150 grame si o forma ovoida turtita.

Cerebelul este alcatuit dintr-o portiune mediana ingusta numita vermis si doua portiuni laterale nu- mite emisfere cerebeloase . Este legat de bulb prin pedun- culii cerebelosi inferiori, de punte de pedunculii cerebelosi mijlocii si de pedunculii cerebrali prin pedunculii cerebelosi superiori. Suprafata cerebelului este brazdata de santuri paralele de diferite adancimi; cele superficiale delimiteaza lamelele, altele mai adanci delimiteaza lobulii, iar cateva mai profunde delimiteaza lobii cerebelosi.

Structura interna
Cerebelul este format din substanta cenusie si substanta alba.
Substanta cenusie este distribuita in doua teritorii distincte: in interiorul organului, sub forma unor nuclei cerebelosi, si la periferia lui, sub forma unei lamele superficiale subtiri ce formeaza scoarta cerebeloasa. Scoarta cerebeloasa este alcatuita din trei straturi de celule: la exterior, stratul molecular (superficial), format dintr-un numar redus de neuroni de talie mica; stratul mijlociu sau al lui Purkinje, alcatuit din neuroni de talie mare (celulele lui Purkinje) cu dendritele abundent ramificate in stratul molecular si axonii lungi patrunzand in substanta alba si fac sinapsa cu neuronii din nucleii cerebelosi; stratul granular sau intern, format din neuroni multipolari de talie mijlocie.

Substanta alba este formata, pe de o parte, din axonii celulelor din stratul mijlociu, iar pe de alta parte, din fibrele care vin la cerebel sau de la alte organe nervoase. Mai exista si fibre de asociatie si comisurale.Cat priveste legaturile externe, acestea sunt reprezentate prin fascicule de fibre reunite in cele trei perechi de pedunculi: inferiori, mijlocii si superiori. in pedunculii cerebrali se gasesc atat fibre aferente, cat si fibre eferente . Fibrele aferente si eferente realizeaza multiple conexiuni cu talamusul, cu cortexul, cu nuclei ai trunchiului cerebral si cu maduva spinarii. Fibrele eferente nu ajung direct in coarnele anterioare medulare, ci in nucleii vestibulari, in substanta reticulata a trunchiului cerebral sau in cortexul motor.

Functiile cerebelului

Din punct de vedere functional, cerebelul prezinta trei componente cu vechime filogenetica diferita: arhicerebelul, paleocerebelul si neocerebelul. Arhicerebelul este forma tiunea cea mai veche denumitasi lobul floculo-nodular, care indeplineste functia de reglare a echilibrului. Primeste aferente vestibulare si proprioceptive inconstiente.

Paleocerebelul, format din nucleii cerebelosi, are rol in mentinerea tonusului muscular, alaturi de nucleul rosu, substanta reticulara si scoarta cerebrala. El actioneaza prin intermediul fasciculelor vestibulo-spinale si rubrospinale.

Neocerebelul este o formatiune noua filogenetica, este constituit din emisferele cerebeloase si nucleul dintat. El asigura coordonarea miscarilor fine comandate de scoarta cerebrala, diminuand sau intarind aceste comenzi si determinand astfel armonizarea activitatii diferitelor grupe musculare.
 
Enciclopedie de biologie, Editura ALL