Enciclopedia clopotel

Sistemul endocrin

Totalitatea glandelor endocrine sau cu secretie interna din organism formeaza sistemul endocrin. Glandele endocrine au in structura lor epitelii secretori ale caror celule isi varsa produsii, numiti hormoni, direct in sange.

Hormonii sunt factori activi, care pe cale umorala intervin in dezvoltarea si mentinerea structurii normale si in reglarea functiilor organismului. intre sistemele de coordonare nervoasa si umorala exista o stransa interdependenta functionala.

Cele doua mecanisme se completeaza; actiunea nervoasa prin care functiile organismului sunt stimulate sau inhibate in mod rapid este prelungita prin intrarea in actiune a mecanismelor umorale care au o durata de actiune mai lunga.

Buna functionare a glandelor endocrine este o conditie esentiala pentru asigurarea proceselor de crestere, nutritie si reproducere, pe langa rolul ce le revine in reglarea mecanismelor de adaptare a organismului la conditiile mereu schimbatoare ale mediului. Toate organele interne au o dubla reglare: nervoasa si umorala. Glandele endocrine sunt: hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroidele, timusul, suprarenalele, pancreasul endocrin si glandele genitale.

 
Enciclopedie de biologie, Editura ALL