Enciclopedia clopotel

Sistemul circulator

Circulatia mediului intern se realizeaza prin doua sisteme vasculare inchise - unul sangvin si celalalt limfatic. In ambele sisteme, circulatia este asigurata prin activitatea ritmica a inimii, care este organul propulsor direct al sangelui si indirect al limfei. Drumul sangelui de la inima (ventriculul drept) pana la plamani si inapoi la inima (atriul stang) reprezinta mica circulatie, pe cand cel pe care il urmeaza plecand de la inima (ventriculul stang) prin aorta si ramificatiile ei in tot corpul si revenirea prin vene iarasi la inima (atriul drept) formeaza marea circulatie.

Sangele este purtatorul vietii din organism. Circuland prin arborele circulator, alimenteaza fiecare celula vie din organism cu substantele nutritive necesare fiecareia. Sangele are si rolul de a curata deseurile, transporta substantele inutile, bioxidul de carbon, care rezulta din arderea substantelor nutritive.

Sistemul modern de clasificare a grupelor sangvine a fost pus la punct in anul 1901. Dupa cum se stie, cele patru grupe sunt 0, A, B si AB si pot fi aflate printr-un simplu test de laborator. Sa-ti cunosti grupa sangvina este esential pentru a putea dona si primi sange, la nevoie.

Sangele circula in organism printr-un circuit inchis de vase sanguine. Acestea se pot clasifica in artere (care duc sangele de la inima la capilare), vene (care duc sangele de la capilare spre inima) si capilare.  Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar, pentru neutralizarea antigenelor.

Globulele rosii se produc in maduva hematogena, durata lor de viata fiind de 3-4 luni. Numarul acestora este atat de mare incat organismul trebuie sa distruga in fiecare secunda circa 5 milioane de globule rosii. Scaderea numarului de globule rosii si a altor celule duce la anemie; pentru producerea hemoglobinei este nevoie si de fier.

Globulele albe (leucocitele) sunt produse tot de maduva osoasa. Exista doua tipuri principale: glanulocitele si limfocitele.

Coagularea este un mecanism de aparare a organismului impotriva pierderilor exagerate de sange. Sistemul circulator este alcatuit din vase sanguine si inima. Acesta se imparte in:
- circulatia mica (cea care leaga inima de plamâni)
- circulatia mare (prin care sangele ajunge din inima la tesuturile organismului si de acolo inapoi la inima).
Inima are doua pompe musculare - una dreapta si una stanga.