Enciclopedia clopotel

Sistemul arterial

Ansamblul vaselor prin care sangele este condus de la inima in tot corpul constituie sistemul arterial. Acesta este reprezentat prin ramificatiile, de diferite grade, a doua vase principale: artera aorta si artera pulmonara.

Artera pulmonara comunica printr-un orificiu, cu ventriculul drept. Orificiul este prevazut cu trei valvule, in forma de cuib de randunica, asezate astfel incat sangele poate trece din ventricul in artera, dar in sens invers nu. Trunchiul arterei se divide in doua ramuri principale - dreapta si stanga; acestea patrund fiecare in cate un plaman, in interiorul caruia se arborizeaza foarte abundent.

Artera aorta
este vasul prin ale carui ramificatii se distribuie sangele in tot restul corpului. Acest vas este in comunicare cu ventriculul stang printr-un orificiu asemanator cu cel al arterei pulmonare. Se gaseste si aici un aparat valvular, care indeplineste acelasi rol, de a asigura circulatia numai intr-un singur sens. La acest vas se pot distinge trei parti principale: ascendenta (foarte scurta), carja sau crosa si descendenta (toracica - abdominala).

Principalele ramuri ale aortei, mergand de la inima spre periferie, sunt: arterele coronare, care isi au originea in apropierea orificiului aortei, se ramifica in peretii inimii, asigurandu-i acesteia o irigare asemanatoare cu cea a altor organe. Din carja aortei se desprinde spre dreapta o ramura viguroasa, denumita trunchiul brahiocefalic, care se bifurca, dand nastere arterei carotide comune, care merge la cap, si arterei subclaviculare drepte, care devine humerala dreapta. La randul lor, aceste artere se bifurca: humerala dand radiala si cubitala, iar carotida, dand o ramura externa, care merge la fata, si o ramura interna, care patrunde in interiorul cutiei craniene, irigand creierul.

Din carja aortica se ramifica: carotida stanga (care se ramifica la fel cu carotida dreapta) si artera subclaviculara stanga (care devine humerala si se bifurca, dand radiala si cubitala). De pe traiectul aortei descendente se desprind mai multe artere: intercostale, trunchiul celiac (dand ramuri la ficat, stomac si splina), renale si mezenterica. in dreptul vertebrei a IV-a lombare, aorta descendenta se bifurca, dand cele doua artere iliace primare.

Fiecare dintre acestea dau nastere la cate o ramura secundara (artera iliaca interna care merge la bazin). Ramura principala - iliaca externa - devine la nivelul coapsei artera femurala, care se divide in gamba intr-o artera tibiala si o artera peroniana. Fiecare dintre arterele mentionate mai sus se ramifica in ramuri din ce in ce mai fine, ajungandu-se pana la urma la arteriole si, prin intermediul acestora, la capilare.
 
Enciclopedie de biologie, Editura ALL