Enciclopedia clopotel

Capilarele si circulatia capilara

Capilarele sunt reprezentate prin retele de vase microscopice, prezente in toate tesuturile si organele, prin care se realizeaza legatura dintre sistemul arterial si cel venos. in aceste retele vine sangele prin arteriole si este colectat din ele prin venule.

Structura si rolul capilarelor
Capilarele sunt cele mai fine si mai delicate vase de sange, lumenul lor avand un diametru de aproximativ 10 u. Peretele capilarelor este format dintr-un endoteliu asemanator cu acela care captuseste camerele inimii, arterele si venele - deci este alcatuit dintr-un singur strat de celule foarte turtite.

Diametrul lumenului poate sa se modifice in mod considerabil, in unele cazuri putandu-se reduce pana la zero, iar in altele dilatandu-se pana la 2-3 ori dimensiunea obisnuita. Cand capilarele sunt dilatate, ele ofera posibilitatea unei circulatii mai active si, prin urmare, a unor schimburi mai favorabile intre sange si tesuturi.

S-a constatat ca, in mod normal, capilarele se dilata si se contracta periodic. Dupa o perioada de contractie totala, in cursul careia nu mai trece sange prin ele, urmeaza o perioada de dilatatie si de circulatie interna. Aceste modificari sunt in functie de conditiile metabolice locale. Retelele capilare joaca un rol esential pentru viata organismului, deoarece tocmai la nivelul lor au loc schimburile dintre sangele circulant si lichidul interstitial, deci dintre mediul intern si celulele constitutive ale tesuturilor.

Astfel de schimburi sunt posibile deoarece endoteliul capilar este permeabil pentru toate substantele cu molecula mica (apa, saruri minerale, diferite substante organice). Numai in unele cazuri patologice este posibil ca sa treaca prin peretii capilarelor si moleculele mici de substante proteice (serumalbumine, serumglobuline).
 
Enciclopedie de biologie, Editura ALL