Enciclopedia clopotel

Broasca testoasa

Broasca testoasa este o reptila renumita atat pentru structura carapacei cat si pentru viata lunga pe care o duce. Sunt sute de specii de broaste testoase pe glob, de la cele mai mari din insulele Galapagos, ce pot ajunge pana la 2 metri si jumatate,  pana la cele mai mici de numai 10-15 cm. De-a lungul timpului a fost studiata carapacea broastei  testoase, ea fiind un scut ce le apara de pericole.

Broasca testoasa de mare

Una dintre cele mai cunoscute boaste testoase este broasca testoasa de uscat, adaptata la mediul terestru. Ea traieste in paduri si in regiunile de stepa si este foarte usor recunoscuta dupa corpul ei scurt. Capul, gatul, picioarele si coada sunt acopetite de o piele solzoasa cenusie, iar coastele si vertebrele sunt crescute odata cu carapacea. Aceste reptile sunt animale greoaie ce se deplaseaza greu din cauza conformatiei. Hrana testoaselor de uscat consta in ierburi, fructe, insecte, melci si viermi. Testoasele de uscat se apara cu ajutorul carapacei retraganduse in interiorul ei cu tot corpul.

                Broasca testoasaBroasca testoasa de uscat

O alta specie este broasca testoasa de lac ce traieste in balti si foarte rar pe uscat. Spre deosebire de broasca testoasa de uscat, aceasta este carnivora, are degetele unite prin membrana interdigitala si are carapacea mai turtita si o culoare negricioasa.

Broasca testoasa de mare este de asemenea o specie renumita. Ea traieste in apele marilor si inoapta cu ajutorul picioarelor care se dovedesc a fi adevarate vasle. Aceasta broasca are carapacea mai putin bombata, iar placile osoase sunt mai putin sudate. Broastele testoase de mare isi depun ouale in nisipul de pe plaja.