Enciclopedia clopotel

Sarpe

Exista in jur de 3000 de specii de serpi, ce pot fi recunoscuti dupa corpul neobisnuit de lung si de ingust, lipsit de membre. Avand o alcatuire interna foarte diferita de a altor reptile, serpii prezinta o coloana vertebrala foarte lunga, cu multe perechi de vertebre.


Majoritatea speciilor neveninoase (sarpele de casa, sarpele inelat, sarpele jartiera), isi folosesc coltii indreptati catre inapoi pentru a apuca si fixa prada.

Sarpe

Serpii veninosi sunt raspanditi in intreaga lume, mai ales in regiunile tropicale si isi folosesc coltii special adaptati pentru a injecta veninul in prada. Cei mai periculosi serpi veninosi apartin familiilor de vipere si cobre.


Anumite specii de serpii veninosi au pielea viu colorata, pentru a-si avertiza potentialii agresori ca sunt periculosi, iar anumite specii inofensive, imita culorile rudelor lor periculoase, pentru a-i pacalii pe eventualii agresori si a-i convinge sa ii evite.

Desi nu este un sarpe veninos, pitonul verde de arbori este renumit pentru agresivitatea sa, putand provoca rani foarte dureroase; este echipat cu colti lungi, indreptati inapoi, care strapung penele pasarilor care alcatuiesc principala sa hrana. Caracteristica acestei specii este trupul gros cu o lungime de circa 1,5m.


Este o specie care se poate inmulti in captivitate, preferand sa se hraneasca, sa bea apa si chiar sa se inmulteasca intre ramurile arborilor, in loc sa coboare pe sol.


Pitonii verzi se gasesc in padurile tropicale din Papua Noua Guinee, cateva insule indoneziene si in extremitatea nord-estica a Australiei.

Cobra regala, cel mai mare sarpe veninos din lume, traieste in paduri tropicale, mlastini si zone cu vegetatie densa din Asia de Sud si Sud-Est, din India pana in China si Malaezia, Indonezia si Filipine
Printr-o simpla muscatura, poate injecta o doza uriasa de venin care poate ucide un elefant sau 20 de oameni.


Cand se simte amenintata de om, cobra regala se indeparteaza, iar cand se simte incoltita isi ridica de la pamant pana la o treime din corp (adica pana la 2 metri) si isi umfla gluga


Fiind o specie ovipara, cobra regala este unicul sarpe care construieste cuiburi adevarate pentru ouale sale (20-40 oua), folosind frunze. Femela isi pazeste cuibul, devenind foarte agresiva fata de orice intrus, pana cand ouale se dezvolta complet.


Sarpele cu clopotei este o specie de sarpe veninos care traieste in America de Nord, avand o lungime de pana la 2 metri, a carui coada este prevazuta cu solzi cornosi ce produc un zgomot caracteristic.

Sarpele de casa este un sarpe neveninos, lung de circa 1,60m, cu doua pete de culoare galbena pe ceafa, ce traieste mai ales in regiunile inundabile pe langa casa. Traieste in locuri uscate si calde, insorite, mai rar prin locuri umede. Se hraneste cu carabusi, soparle, soareci de camp, pasarele. Femela depune prin August cate 2-15 pui, reproducandu-se dupa 4 ani.


Cand sarpele se taraste prin iarba cautand o prada, el verifica permanent aerul incarcat cu limba sa bifurcata si unduitoare transferand particule la un receptor special din cerul gurii numit organul lui Jacobson. Acesta analizeaza compozitia chimica a particulelor, permitandu-i sarpelui sa ia urma prazii.