Enciclopedia clopotel

Crocodil

Crocodilii sunt reptilele cu organizarea cea mai evoluata. Ca rezultat al adaptarii la viata acvatica, ei au corpul turtit dorso-ventral, iar coada comprimata lateral ceva mai lunga decat trunchiul.

Crocodilii si aligatorii traiesc in grupuri mari in zonele intertropicale, populand rauri, fluvii, lacuri si mlastini, avand dimensiuni ce variaza de la 1,7 metri pana la peste 7 metri. Pot fi reconoscuti usor dupa forma lor de soparla, tegumentul solzos acoperit cu placi cornoase, un maxilar puternic si inspaimantator, inzestrat cu dinti uriasi.

Crocodil

Crocodilii au un corp mai subtire si botul mai lung, iar botul aligatorilor si al caimanilor este mai scurt si mai lat. Crocodilii mai pot fi recunoscuti dupa al patrulea dinte de pe maxilarul inferior, care este vizibil si daca botul este inchis; la aligatori acest dinte nu este vizibil deoarece intra intr-o cavitate a maxilarului superior. Membrele anterioare se termina cu 5 degete, iar cele posterioare cu 4 degete unite printr-o membrana interdigitala. Orificiile nazale sunt plasate deasupra partii terminale a botului. Cavitatea nazala este complet separata de cea bucala prin bolta palatina formata din oasele palatine si printr-o membrana musculara situata la marginea interna a boltii palatine, numita valul palatin. Marginea interioara a acestui val ajunge pana la baza limbii, incat animalul poate respira prin nari, avand gura deschisa in apa. Membranele transparente au rolul de a le proteja ochii sub apa.

Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre procelice. Plamanii saculiformi au pereti foarte mult cutati, de tip alveolar, permitand ramanerea in apa un timp mai indelungat. Inima este tetracamerala.

Crocodilii si aligatorii au organe intertegumentare, care ii ajuta sa detecteze presiunea valurilor din apa, indicand astfel cat de departe se afla prada. Ei urmaresc prada incet pe sub apa si se orienteaza folosindu-se mai mult de vaz si de auz, decat de miros.

Pe uscat umbla usor prin intermediul picioarelor care ies lateral din corp.

In apa pot inota rapid, puterea de inaintare dezvoltand-o prin utilizarea cozii lungi si tari. Pot ramane nemiscati in apa ore intregi, corpul fiind acoperit in intregime de apa in afara orificiului nazal.

Desi crocodilii prefera sa traiasca in grupuri mai mari, isi apara teritoriile proprii, in grupuri existand cate un mascul dominant.

Crocodilii si aligatorii sunt animale ovipare, la care imperecherea are loc in apa, ajungand la maturitate sexuala la atingerea unei anumite lungimi, adica la varsta de 5 - 15 ani, in functie de specie Dupa circa o luna de la imperechere, femelele depun pe uscat, 20-30 de oua cu coaja tare, intr-o groapa sapata in pamant sau in nisip, pe care le acopera cu frunze. Periodic femela umezeste cuibul si ramane langa oua pana apar puii spre a le pazi de dusmani. Anual o femela depune de 2-3 ori pana la 100 de oua, iar perioada de incubatie dureaza de la o luna si jumatate pana la doua luni.

Puii care urmeaza sa iasa, sparg coaja de ou cu dintii speciali din capatul botului. Cand puii produc sunete grohaitoare care indica apropierea timpului de iesire, femela dezveleste stratul ce acopera ouale, si chiar sparge coaja oului in caz ca puiul nu se descurca.

La inceput puii de crocodil se hranesc cu insecte, mormoloci, melci, pestisori, raci si scoici. Deoarece cresc rapid si pot captura numai animale de prada mici, acestia mananca foarte des.

Crocodilul adult se hraneste cu pesti, broaste, insecte, broaste testoase si chiar animale terestre de mari dimensiuni (inclusiv oameni), prada fiind inecata, apoi sfasiata si bucatile inghitite intregi, nemestecate. Din cauza marimii si vitezei cu care se deplaseaza in apa, crocodilii si aligatorii, sunt pradatori periculosi, indiferent de zona unde traiesc. Cand un crocodil sau aligator inhata un animal ce isi potoleste setea pe mal, de obicei il prinde si incearca sa-l traga in apa spre a-l ineca.

De multe ori este nevoit sa depuna prada intr-o groapa din matca, pana ce i se inmoaie pielea si carnea incepe sa se descompuna, deoarece numai atunci o poate sfarama prin muscaturi mari.