Enciclopedia clopotel

Varanul

Dragonul de Komodo

Descriere:
Varanul sau Dragonul de Komodo este cea mai mare soparla din zilele noastre. Masculii ating lungimea de 3 m si greutatea de 97-133 kg. Femelele sunt mai mici decat masculii (mai putin de 2 m lungime).

Dragonii de Komodo au un corp musculos ce se termina cu o coada mai lunga decat restul corpului. Picioarele sunt scurte, puternice si se termina cu cinci gheare ascutite. Pielea varanului este de culoare maro-cenusie avand pete rosiatice din loc in loc. Varanii tineri sunt usori de identificat deorece au, in jurul gatului, benzi verzi si negre ce dispar cu varsta. Dragonii de Komodo au o durata de viata de circa 20 de ani si pot alerga cu aproape 40 km/ora.

Habitat
Varanii se regasesc in insulele Indoneziei, Pada, Flores, Rintja, Gili Mota si Owadi Sami. Insula Komodo este cea mai mare dintre acestea desi are o marime de 1500 de km patrati. Dragonii de Komodo se gasesc in savanele din insule, dar uneori ratacesc si prin paduri. Sunt inotatori buni si se spune ca, in cazul incendiilor, inoata pana la cea mai apropiata insula. Exemplarele tinere se pot catara in copaci. Pe timpul noptii, varanii dorm in pesteri sau printre radacinile copacilor. Sunt animale solitare.

Varanul

Hrana
Dragonii de Komodo sunt carnivori si mananca, practic, orice. De obicei mananca porci, capre, maimute, caprioare dar se stie ca ataca si omul. Sunt foarte lacomi, fiind in stare sa manance o caprioara intreaga dupa care dorm o saptamana pentru a o digera. Varanii mai mici se hranesc cu insecte, soparle, rozatoare si pasari.

Dintii varanului sunt ascutiti si putin indoiti astfel incat sa poata musca si smulge cat mai multa carne. Daca prada este muscata si reuseste sa scape ori va muri din cauza hemoragiei ori din cauza infectiei provocate de bacteriile din saliva varanului. Nu exista antidot pentru bacteriile ce provoaca aceste infectii.

Dusmani
Dragonii de Komodo sunt in varful piramidei trofice si deci nu au dusmani naturali. Cainii si porcii cauta si mananca ouale varanului iar uneori exemplarele adulte mananca tinerii dragoni.

Varanul

Imperechere
Maturitatea sexuala este atinsa la 6 ani iar dragonii de Komodo se imperecheaza in lunile iunie si iulie. Femela depune oua intr-o groapa sapata de ea. Incubatia dureaza 8-10 luni.

(G.C.)