Enciclopedia clopotel

Petru cel Mare

Piotr Alexeevici Romanov a fost mare prin contributia adusa tarii (de aici i s-a tras numele cu care a ramas in istorie), dar si prin faptul ca masura aproape 2 metri inaltime.

Petru cel Mare a fondat orasul Sankt Petersburg pentru ca ura vechea cetate a tarilor, Moscova, cu clima ei continentala, cu traditiile ei de veacuri, cu superstitiile si intrigile de curte, cu spiritul oriental, inapoiat si razvratit totodata. 

Petru cel Mare interzice tuturor barbatiilor sa-si lase barba in afara de slujitorii Bisericii. Cei care vor dori sa-si pastreze barba vor fi nevoiti sa plateasca un bir. 

Petru cel Mare si-a executat fiul Aleksei pentru inalta tradare dupa ce insusi tarul, se spune, ar fi participat la torturarea fiului sau. 

Petru Petru cel Mare avea des crize de epilepsie, si in timpul acestor crize, Ecaterina era singura persoana care il putea calma si statea alaturi de el pana cand acesta adormea. 

Sotia lui Petru Petru cel Mare fost numita imparateasa legitima a tuturor Rusiilor. Dupa moartea lui Petru, la 53 de ani si dupa 43 de ani de domnie, clanul puternic din jurul Ecaterinei a citit o proclamatie prin care Ecaterina I e numita imparateasa legitima a tuturor Rusiilor. Ecaterina a fost prima femeie care a condus Imperiul Rus, deschizand calea legala a celor saptezeci de ani (aproape tot secolul al XVIII-lea) de domnie a femeilor in Rusia; toate au continuat politica lui Petru I pentru modernizarea Rusiei. 

Redactia clopotel.ro