Enciclopedia clopotel

Lenin

Lenin, pseudonimul lui Vladimir Ilici Ulianov, om politic sovietic (Simbirsk 1870-Gorki 1924).Lenin

Importanta sa in istoria contemporana este legata atat de revolutia rusa din 1917 si de nasterea URSS, cat si de punerea in concordanta a ideilor lui Marx cu dezvoltarea imperialismului si cu formarea unei miscari revolutionare mondiale.

Tineretea

Formarea sa politica a inceput prin criticile la adresa narodnicismului si terorismului (fratele sau Aleksandr, narodnic, fusese judecat pentru implicarea sa in pregatirea unui atentat impotriva tarului), carora le-a opus actiunea constienta si organizata a maselor conform principiilor marxismului.

Trimis in Siberia din 1897 pana in 1899 din cauza activitatii sale revolutionare in cercurile de muncitori din Petersburg, s-a casatorit aici cu Nadejda Krupskaia, care a devenit cea mai fidela colaboratoare politica a sa si a scris prima sa opera importanta, Dezvoltarea capitalismului in Rusia (1899), in care analiza integrarea Rusiei in economia capitalista si nasterea unei clase muncitoare revolutionare moderne.

Formarea partidului revolutionar

Constrans sa plece in exil, a trait in Elvetia si in Germania si a fost principalul promotor al Partidului Muncitoresc Social-Demo-crat Rus (PMSDR). impreuna cu Martov si Plehanov a fondat revista teoretica "Iskra". in acesti ani a elaborat teoria partidului sau revolutionar (Ce-i de facut?, 1902,Un pas inainte, doi pasi inapoi, 1904).

A fost convins ca noua constiinta revolutionara (cu alte cuvinte capacitatea de a pune intrebari despre politica si despre puterea de stat) nu a izvorat in mod "spontan" in randurile clasei muncitoare, sustinand din aceasta cauza necesitatea existentei unei avangarde de "revolutionari profesionisti" organizata intr-un partid bine disciplinat, in masura sa doboare autocratia tarista si sa sudeze alianta intre muncitori si tarani pentru a depasi "subalternitatea" burgheziei liberale si a accelera revolutia proletara.

Polemicile tezelor leniniste despre partid si despre conditiile deosebite ale revolutiei in Rusia au determinat impartirea PMSDR in fractiunea bolsevica, leninista, si in cea mensevica, marxista reformista. In timpul revolutiei din 1905, Lenin s-a intors in Rusia, lucrand in zadar pentru realizarea unui amplu front comun intre muncitori si tarani.

Exilat din nou in 1907, in 1912 a rupt definitiv cu mensevicii, bolsevicii formand un partid autonom. Lenin a criticat devierile pozitiviste si fataliste ale marxismului in Materialism si empiriocriticism (1909), in timp ce in Imperialismul, stadiul cel mai inalt al capitalismului (1917) gasea in primul razboi mondial izbucnirea inevitabilelor contradictii economice si politice ale capitalismului monopolist si cerea transformarea razboiului imperialist intr-unui revolutionar impotriva tendintelor "patriotice" ale social-democratiilor europene.

Revolutia bolsevica

Dupa izbucnirea revolutiei in Rusia (v. revolutia rusa), datorita interesului aratat de socialistii elvetieni, Lenin obtine din partea guvernului german posibilitatea de a se reintoarce in tara intr-un vagon blindat (1917).

A refuzat orice colaborare cu guvernul provizoriu si a luptat pentru trecerea de la faza burgheza la cea socialista a revolutiei cerand iesirea imediata din razboi, trecerea puterii Sovietelor si a proprietatilor terestre si fabricilor in mana taranilor si muncitorilor (Tezele din aprilie). Dupa esecul insurectiei din iulie de la Petrograd a fost silit sa lupte in clandestinitate, analizand in Statul si Revolutia (1917) conditiile "dictaturii proletariatului", inteleasa ca faza de trecere de la statul burghez perimat la statul comunist, unde sunt desfiintate functiile acestuia. intors la Petrograd in octombrie, a actionat pentru imediata luare a puterii de catre Soviete, in care bolsevicii detineau majoritatea. Revolutia a izbucnit la Petrograd pe 7.XI. 1917 si s-a extins rapid in intreaga Rusie.

Crearea statului sovietic

Primul guvern sovietic, numit Consiliul Comisarilor Poporului, a fost prezidat de Lenin si era constituit exclusiv din bolsevici. Primele prevederi au privit confiscarea pamanturilor tarului si nobilimii si decizia de deschidere a tratativelor de pace cu Imperiile Centrale. O data incheiat dificilul tratat de pace de la Brest-Litovsk cu Germania (3 .III. 1918), Lenin a putut sa se dedice situatiei interne pentru a infrunta razboiul civil in care tanara putere se confrunta cu contrarevolutionara " armata a albilor".

S-a dedicat construirii unei miscari revolutionare mondiale, mutand la Moscova Internationala a IlI-a (1919) si luptand impotriva avantului ideologiilor care izolau miscarea revolutionara (Extremismul, boala copilariei comunismului, 1920).

Impotriva opozitie interne, a cerut sa se apobe in 1921 la Congresul X al partidului (devenit in 1918 Partidul Comunist) o rezolutie care permitea excluderea membrilor invinuiti de comportament „fractio-nist". A putut fi astfel adoptata o politica noua (NEP, v.) care atenua rigorile comunismului consimtind la existenta unor forme de piata libera. Lovit de un atac de apoplexie (26.V1922), Lenin a trebuit sa incetineasca ritmul muncii sale si sa se increada tot mai mult in colaboratorii sai, intre care era privilegiat Stalin.

In ultimii ani de viata actiunile sale au fost indreptate impotriva involutiilor birocratice ale regimului sovietic, prin care vedea cum se ameninta rolul preponderent al maselor in procesul revolutionar si fundamentul democratiei proletare. in testamentul sau politic a sugerat o directie colegiala, deoarece nu se putea increde in niciunul din conducatorii comunisti.


Enciclopedie de Istorie Universala - Editura All