Enciclopedia clopotel

Hannibal

HannibalHannibal, general si om politic cartaginez (n.247-m. in Bitinia 183 i.Hr.). Fiul cel mai mare al lui Hamilcar Barcas, i-a continuat politica de expansiune in Spania, urmarind o reglementare de conturi cu Roma: in 221 cu cucerirea Saguntului a provocat al doilea razboi punic (218-202 i.Hr.).

A coborat imediat in Italia, traversand Alpii, pe un traseu neparcurs pana atunci de o armata atat de numeroasa (cea 40 000 oameni) -dar in ciuda unor victorii obtinute in lupte pe camp deschis (Ticinus si Trebbia, 218; Transimene 217, Cannae, 216 i.Hr.) a renuntat la marsul inspre Roma si a incercat sa aplice cel mai lent program de faramitare a sistemului roman de aliante in Italia, mizand pe rivalitatea cu Roma a celtilor din Italia de nord si a oraselor din Magna Graecia, aparatoare a propriei lor autonomii.

Lunga prezenta in peninsula, fara obtinerea unor intariri din partea Cartaginei (fratele lui, Hasdrubal a fost infrant si ucis de romani la Metaurus, 207 i.Hr.) a determinat repunerea armatei sale la strategia de istovire a lui Quintus Fabius Cunctator. Constrans sa se retraga in Campania si mai apoi sa se izoleze la Brutium (azi in Calabria), in 203 i.Hr. a fost rechemat in Cartagina pentru a conduce rezistenta impotriva romanilor, care incepusera razboaiele din Africa.A fost invins complet la Zama in 202 i.Hr. de Scipio Africanul.

Numit inalt magistrat, intre 197 si 195 I.Hr., a incercat sa impuna unele reforme constitutionale in sens antioligarhic si sa reorganizeze economia Cartaginei. impiedicat de dusmani interni aprigi, a fost nevoit sa se refugieze in Orient, unde mai intai la curtea lui Antiochos III al Siriei si apoi la Prusias al Bitiniei, a continuat sa unelteasca impotriva romanilor.

Cand romanii au obtinut predarea lui, a preferat sa se otraveasca. Personaj cu o vasta cultura, deschis catre influentele gandirii grecesti, Hannibal a fost poate cel mai periculos adversar al Romei, datorita abilitatii sale politice si extraordinarelor capacitati militare, perfectionand in lupta utilizarea coordonata a infanteriei si cavaleriei si a tacticii de incercuire a dusmanului.

Enciclopedie de Istorie Universala - Editura All