Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


In aceasta zi vei lua parte la o discutie foarte importanta cu prietenii, daca stii sa-ti sustii punctul de vedere, vei obtine respectul si admiratia grupului.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cuvantul dilema insemana o situatie din care se poate iesi in doua feluri, dar ambele sunt defavorabile!

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un canibal mititel se aseaza pe plaja si vede trei nudiste. Canibalul, curios, se duce la un alt canibal mai batran si-l intreaba:
- Ce fac fetele astea aici?
- Se prajesc la soare.
- Dar ce, crude nu sunt bune?

› vrei mai mult

Lectia de istorie: Cat de rau a fost Hitler?

21 Februarie 2023

Hitler - Al Doilea Razboi Mondial

Hitler este o pata neagra in istoria omenirii, insa este doar o parte din ea. Unii poate ar vrea stergerea lui din orice manual, insa ororile pe care le-a provocat Adolf Hitler nu trebuie sa fie uitate fie doar si pentru ca nu ar trebui lasate sa se repete niciodata. Cat de rau a fost Hitler? Aflam la lectia de istorie de azi.


Date importante din viata lui Hitler


Adolf Hitler s-a nascut pe 20 aprilie 1889, in Austria. A crescut la Linz, a mai trait la Viena, unde si-a castigat traiul pictand sute de tablouri si carti postale, iar in 1913, la 24 de ani, s-a mutat la Munchen, in Germania. Cand s-a inrloat in armata, in 1914, a inceput Primul Razboi Mondial, iar la finele acestei prime conflagratii s-a inscris intr-un mic partid politic in Munchen. A preluat controlul organizatiei in 1921, cand deja se numea Partidul Nazist, iar in 1932 a incercat sa preia puterea in Weimar impreuna cu acolitii sai. Lovitura a esuat, iar Hitler a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. A stat dupa gratii doar 9 luni, timp in care a scris o carte, Mein Kampf, care reflecta clar ideile sale bolnave, cum ca rasa ariana era superioara celorlalte ori ca iudaismul si comunismul erau in stransa legatura, dar si planurile pentru crearea unui imperiu.


Pana in 1932, aceasta grupare devenise cea mai mare din Reichstag, asa cum era numit legislativul Germaniei. Hitler a devenit cancelar al Germaniei in 1933 si un an mai tarziu devenise deja un dictator. A creeat ceea ce el numea Al Treilea Reich (imperiu).


Ambitiile bolnave si atrocitatile lui Hitler


Ii placea sa i se spuna Fuhrer (lider, conducator) si era convins ca germanii sunt mai presus decat orice alte popoare. Ambitia lui de a face din Germania cea mai mare forta a lumii, evident sub conducerea sa, a dus la Al Doilea Razboi Mondial si la ororile Holocaustului, denumirea data uciderii a mililoane de evrei, pe care maleficul Hitler ii considera inferiori.


Inainte de izbucnirea razboiului, Hitler incepuse deja sa-i persecute pe evrei. Acestia nu mai aveau voie sa aiba afaceri, copiii lor nu mai aveau voie sa mearga decat la anumite scoli. Au fost obligati sa poarte banderole de identificare cu Steaua lui David si li s-a interzis inclusiv sa mearga pe trotuarele pe care circulau ceilalti. Multi evrei au fost arestati si dusi in lagare de concentrare, altii au fost pur si simplu izolati in cartiere in jurul carora s-au construit ziduri inalte, in afara carora aveau voie sa iasa doar sub control strict. Intre timp, Adolf Hitler era preocupat de dotarea armatei si cresterea fortei militare a Germaniei,


Al Doilea Razboi Mondial a inceput cand lui Hitler nu ii mai ajungea Germania si a inceput sa atace tarile vecine Germaniei. A invadat Polonia in septembrie 1939, ceea ce a reprezentat inceputului celui de-Al Doilea Razboi Mondial.


In timpul conflagratiei, Hitler a inasprit actiunile impotriva evreilor, iar nazistii ii omorau pe capete in lagarele de concentrare, care erau dotate cu camere de gazare in care erau ucisi cu sutele deodata, pentru ca mai apoi sa fie pusi in gropi comune. Cei care mai aveau cat de cat conditie fizica erau pusi la munci grele, cu toate ca erau infometati si tratati mai rau ca niste animale. In timpul Holocaustului si-au pierdut viata 6 milioane de evrei, dar si romi, slavi, homosexuali si alte minoritati etnice, religioase sau politice.


Pana in 1944, dupa cinci ani de la izbucnirea razboiului, fortele care au incercat sa se opuna lui Hitler au reusit sa-l slabeasca si totul se indrepta spre o evidenta infrangere a Germaniei si a aliatilor sai. Hitler s-a sinucis pe 30 aprilie 1945, intr-un buncar din Berlin, de teama ca va fi capturat si judecat. Germania a capitulat pe 8 mai, ceea ce a insemnat finalul razboiului in Europa, un razboi in care au fost executati aproximativ 19,3 milioane de civili si prizonieri. In plus, 28,7 milioane de soldati si civili au murit ca urmare a actiunilor militare ordonate de Hitler in toata Europa.

Citeste si alte articole similare despre istorie:

Ora de istorie: De ce a fost importanta Mica Unire a Principatelor Romane
Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia

Ora de istorie: Ce stim despre Marele Zid Chinezesc
Ora de istorie: Povestea ceasului
Lectia de istorie: Titanicul, povestea celui mai celebru vapor
Care este istoria semnalului SOS si cand a fost folosit prima data
Regine celebre care au ramas in istorie
Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Lectia de istorie: Regalitatea in Romania
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce este atat de celebru Galileo Galilei

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri