Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Handbalul a aparut in 1915 in Germania.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Vine Badea Gheorghe la farmacie si-intreaba:
-Aveti naftalina?
-Da, mosule, avem.
-Da' aveti de-aia bilute?
-Da, mosule.
-pai dati-mi vreo 2 pungi.
Dupa o juma de ora vine iar mosu:
-Mai aveti naftalina de-aia?
-Da, mosule.
-pai da-mi vreo 10 pungi.
Dupa o ora iar vine mosu:
-Mai aveti naftalina d-aia bilute?
-Da, mosule.
-pai atunci da-mi-o pe toata.
-Bine, mosule, da cate molii ai matale?
-Una.
-No, si-ti trebuie atota naftalina s-omori o molie, bre?
-Da ce vrei daca n-o nimeresc!

› vrei mai mult

Ora de istorie: Ce stim despre Marele Zid Chinezesc

05 Decembrie 2022

Marele Zid Chinezesc


Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari constructii facute vreodata de om. Scopul cu care a fost construit era acela de a fi o bariera in calea armatelor invadatoare, dar astazi este o atractie turistica si un simbol al Chinei.


Cum a fost construit Marele Zid Chinezesc si cand? Este sau nu vizibil din spatiu? Aflam in cele ce urmează!


Cand a inceput constructia Marelui Zid Chinezesc


In nordul Chinei si in sudul Mongoliei au fost ridicate cateva ziduri incepand cu anul 600 inaintea erei noastre. Unele ziduri era paralele, la acea vreme, dar in anii 200 inaintea erei noastre chinezii au inceput sa uneasca unele dintre sectiuni. De atunci, zidul a fost extins si reconstruit in repetate randuri, vreme de sute de ani.


„Varsta” Marelui Zid Chinezesc este, de fapt, de peste 2300 de ani. Constructia lui a fost supervizata de 6 dinastii chineze, cea mai faimoasa dintre ele fiind dinastia Qin.


Cat de mare este, de fapt, Marele Zid Chinezesc


Zidul Chinezesc pe care il stim azi de-a lungul Chinei este lung de peste 21.000 km! Inaltimea constructiei variaza intre 5 si 9 metri, iar latimea intre 5 si 8 metri.


De-a lungul Marelui Zid Chinezesc au fost ridicate mai multe turnuri de control, dar exista si mai multe porti de acces prin zid, acolo unde, in antichitate, zidul se intersecta cu rute comerciale.


Marele Zid nu este, contrar a ceea ce ai crede, o constructie compacta; el este intrerupt acolo unde exista munti sau lacuri.


Marele Zid Chinezesc a incetat sa mai reprezinte un obiectiv de securitate undeva la mijlocul secolului al XVII-lea. Ulterior, constructia a ajuns o ruina, dar in secolul al XX-lea Marele Zid a fost restaurat.


Din 1987, Marele Zid Chinezesc a intrat in Patrimoniul UNESCO.


Legende legate de Marele Zid Chinezesc


Una dintre multele legende nascute in jurul Marelui Zid spune ca acesta a fost construit pe urmele trasate de un dragon.


Un alt mit este ca Marele Zid poate fi vazut din spatiu cu ochiul liber. Realitatea este, insa, ca ai nevoie de o lentila high-tech pentru a putea vedea constructia de pe Luna.


Cea mai cunoscuta legenda este, insa, povestea plansului amar al lui Men Jiangnu; aceasta vorbeste despre o femeie al carei sot a murit in timp ce lucra la construirea zidului, care a varsat acolo lacrimi atat de multe, incat o portiune de zid s-a prabusit, lasand la iveala trupul sau neinsufletit, pentru a putea fi inmormantat cum se cuvine.


Curiozitati despre Marele Zid Chinezesc


In timpul Revolutiei Culturale din China (1966-1976), caramizi din Marele Zid au fost folosite pentru construirea de case, ferme, rezervoare si alte cladiri.


Cea mai vizitata sectiune a zidului este cunoscuta sub numele de Badaling, in apropiere de Beijing, cu o medie de 70.000 de oameni pe zi, in sezonul de varf; recordul de vizite intr-un an a fost de 63 de milioane.


Citeste si articolele de mai jos:


Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia
Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Ce stim despre Biserica Neagra, cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri