Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cele mai frecvente vise sunt cele despre dinti (caderea lor, inghitirea sau carierea lor).

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Bulisor, nu te mai stramba asa. Uite, si mie mi-a spus mama mea ca daca ma mai stramb, o sa ma fac urata.
- Macar nu poti sa zici ca nu te-a prevenit nimeni.

› vrei mai mult

Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei

19 Septembrie 2022

Castelul Peles - resedinta de vara a regilor Romaniei

Romania a fost regat, tehnic vorbind, intre 1881 si 1947, timp in care a avut patru regi si trei regine. Primul rege al Romaniei a fost Carol I, incoronat pe 10 mai 1881, iar ultimul a fost regele Mihai I, fortat sa abdice de comunisti in 1947. La ora de istorie de azi aflam cateva curiozitati despre regii si reginele Romaniei.

Statuie cu Carol I


Carol Ludovic de Hohenzollern, primul rege incoronat al Romaniei, a fost principe al tarii inainte de a fi „uns”, la 10 mai 1881. E a ajuns in Romania in 1866 si a preluat fraiele tarii, formata atunci din principatele Munteniei si Moldovei, dupa inlaturarea de la putere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care realizase Mica Unire in 1859.


Regele Carol I si regina Elisabeta


Carol I al Romaniei a fost cel mai longeviv monarh din Dinastia Romana, cu 48 de ani de domnie, dintre care 33 a fost efectiv rege. In timpul domniei sale, Romania a cunoscut o dezvoltare fara precedent, construindu-se drumuri si cai ferate si luandu-se masuri economice ce aveau sa fie in beneficiul tuturor.


Sotia sa, regina Elisabeta a Romaniei, a fost o cunoscuta poeta a vremii, ea scriind si publicand sub pseudonimul Carmen Sylva. In cercul sau de apropiati era chiar si Mihai Eminescu, cu care a si avut o disputa legata de una dintre operele sale. Rugandu-l pe Eminescu sa citeasca una dintre poeziile sale, inainte de a fi publicata, poetul nepereche i-a sugerat ca forma respectiva nu era suficient de buna. Deranjata, Carmen Sylva i-a spus lui Eminescu sa nu uite ca discuta cu regina Romaniei, iar poetul i-a raspuns taios ca da, insa nu si cu regina poeziei.


Regele Ferdinand I si regina Maria


Carol I al Romaniei si regina Elisabeta au avut un singur copil, Maria, care s-a stins din cauza scarlatinei inainte de a implini 4 ani. Astfel, mostenitorul tronului Romaniei a devenit Ferdinand de Hohenzollern, fiul fratelui mai mare al lui Carol I, Leopold. Inainte de a deveni rege al Romaniei, Ferdinand s-a indragostit de o poeta din anturajul reginei Elisabeta, Elena Vacarescu.


Cum Constitutia vremii prevedea ca regele sau viitorul rege trebuie sa se casatoreasca cu o tanara straina, de descendenta nobila, iubirea lor a fost blamata de politicieni, desi era sutinuta chiar de regina Elisabeta. Toti trei au fost trimisi in strainatate pentru ca idila sa fie descurajata. Regina Elisabeta a fost trimisa pentru doi ani la castelul natal din Neuwied, Ferdinand a fost trimis la Castelul din Sigmarinen, iar Elena Vacarescu a fost exilata in Franta pentru totdeauna. Desi Ferdinand s-a casatorit cu cea care avea sa devina regina Maria a Romaniei, conform legilor, el a corespondat toata viata cu marea sa iubire, aflata in exil.


Regina Maria era descendenta directa a familiei regale britanice si a celei ruse: tatal sau, Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg si Gotha, era fiul reginei Victoria a Marii Britanii, iar mama sa, Maria Alexandrova Romanova, a fost unica fiica a tarului Alexandru al III-lea al Rusiei. Regina Maria a avut o influenta deosebita asupra lui Ferdinand I, convingandu-l ca Romania sa intre in Primul Razboi Mondial alatri de Antanta, nu de Puterile Centrale, cum ar fi dorit regele. In timpul razboiului, regina Maria, aflata in refugiu in Moldova impreuna cu Ferdinand I, a fost sora de caritate in spitalele militare, fiind denumita in popor „mama ranitilor”.


Regele Carol al II-lea si regina Elena


Mostenitorul tronului, Carol al II-lea, fiul cel mare al regelui Ferdinand si al reginei Maria, a fost un conducator cu o poveste controversata. El a renuntat de doua ori, din dragoste, la rangul de print mostenitor si la indatoririle legale, dar a fost in cele din urma incoronat, detronandu-si propriul fiu, pe regele Mihai I.


In 1918, Carol al II-lea s-a casatorit, impotriva normelor Constitutiei Romaniei, cu Zizi Lambrino, dupa ce au fugit impreuna la Odessa. Casatoria lor a fost anulata, insa, de Tribunalul Ilfov un an mai tarziu, iar Carol al II-lea s-a casatorit legal dinastic cu Elena, printesa a Greciei, fiica regelui Constantin, pe 10 mai 1921. Cei doi au avut un singur fiu, Mihai I (nascut pe 25 octombrie 1921), iar mariajul lor s-a dovedit a fi un esec atunci cand Carol al II-lea a parasit-o pe Elena a Greciei pentru o alta Elena, din popor.


Elena Lupescu i-a controlat tot restul vietii lui Carol al II-lea. A renuntat pentru a doua oara la indatoririle de principe mostenitor si a plecat dupa ea la Paris si Venetia, iar la moartea tatalui sau, Ferdinand I, rege al Romaniei a fost incoronat fiul sau legitim, Mihai I, care avea doar 6 ani.


Inca principesa a Romaniei in 1925, cand Carol al II-lea a ramas in strainatate cu Elena Lupescu, Elena s-a ocupat de educatia fiului sau, Mihai, devenit mostenitor al tronului.


Regele Mihai I a fost incoronat la varsta de numai 6 ani, dupa moartea bunicului sau, regele Ferdinand I. Indatoririle sale erau, insa, indeplinite, de unchiul sau, principele Nicolae, ca regent. In timpul domniei regelui Mihai I, regina mama Elena a divortat de Carol al II-lea, care a urcat, insa, pe tronul Romaniei, in 1930, cand a uzurpat tronul propriului fiu.


Devenit rege, Carol al II-lea a sicanat-o pe fosta sa sotie si i-a luat controlul legal asupra fiului lor. Principesa Elena a parasit atunci Romania si s-a stabilit la Florenta, unde avea voie sa isi vada fiul doar 2 luni pe an. A revenit in tara in septembrie 1940, dupa ce Carol al II-lea a fost inlaturat de la tron de Ion Antonescu, care a si rechemat-o in tara pentru a-i fi aproape regelui Mihai, dupa a doua incoronare. Odata cu reincoronarea lui Mihai I, principesa Elena a primit titlul de Regina mama si apelativul majestate. Consilier si confident al regelui Mihai, regina Elena a reusit sa previna uciderea multor minoritari evrei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.


Mihai I, regele copil detronat de propriul tata si izolat de comunisti


Regele Mihai a fost incoronat prima oara rege la numai 6 ani, iar la a doua incoronare avea 19 ani. In timpul domniei sale a fost destul de izolat, tara fiind dirijata dupa bunul plac de maresalul Ion Antonescu si, dupa 1944, de Petru Groza, care era sustinut de rusi. Comunistii veniti la guvernare l-au santajat pe regele Mihai I sa abdice, in 30 decembrie 1947, amenintand ca, in caz contrar, aveau sa ucida 1000 de studenti arestati pentru ca manifestasera in favoarea sa.


Regele Mihai I a semnat actul de abdicare si a plecat din Romania la inceputul lui ianuarie 1948, impreuna cu regina mama Elena si cu matusile sale, Ileana si Elisabeta.


Desi plecasera din tara cu bagaje si bunuri, regele alungat si familia sa au ajuns in strainatate doar cu hainele de pe ei, dupa ce trenul lor fusese oprit la granita cu Iugoslavia pentru decuplarea vagoanelor cu bagaje. A fost finalul regalitatii in Romania, iar Mihai I al Romaniei a fost nevoit sa lucreze pentru a-si castiga existenta, mai intai ca pilot, apoi ca broker.


In exil, Mihai I al Romaniei a cunoscut-o pe Ana de Bourbon-Parma, cu care s-a casatorit si a avut 5 fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Iti recomandam sa citesti si articolul de mai jos:

Ce stii despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859?


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri