Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Prima emisiune de marci postale a aparut in Marea Britanie la 6 mai 1840 (the "Penny Black") afisand portretul reginei Victoria.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un iepuras se duce intr-o discoteca si incepe sa danseze cu diferite persoane.
Intai incepe cu o vulpoaica..... danseaza ce danseaza si vine vulpoiu.
Cine a dansat cu iubita mea
iepurasul zicand...
eu!
hai afara sa ne batem.... sa bat ei pana ce intra iepurasul cu capul vulpoiului pe o tava..
si tot asa pana cand ajuge sa danseze cu o ursoaica...
Vine ursu intra si intreaba?
cine mi-a dansat cu iubita
Iepurasul eu!
hai afara sa ne batem....
se bat ei se bat si intra iepurasul cu capul ursului pe tava
Apoi de afara intra un leu si face la iepure cand mai ai nevoie sa vi la mine.

› vrei mai mult

Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles

26 Octombrie 2022

Castelul Peles

Castelul Peles este una dintre cele mai cautate destinatii turistice de la noi din tara, o bijuterie arhitectonica si istorica pentru care turistii, romani si straini, manifesta un interes aparte.


Castelul Peles a fost construit la intiativa lui Carol I, primul rege al Romaniei, ca resedinta regala de vara. Regele Carol I a locuit aici 6 luni pe an, intre 1883 si 1914; dupa moartea acestuia, castelul a devenit spatiu pentru vizite oficiale sau ceremonii cu caracter militar.


Lucrarile de edificare a fundatiei au inceput in 1873 si au durat pana in 1875. Piatra de temelie a resedintei de vara a regilor a fost pusa in cadru festiv, in august 1975.


Sinaia, orasul in care se afla azi, era pe atunci comuna, si se numea Podul Neagului.


La inaltarea Castelului Peles au contribuit mai multi arhitecti:


- Wilhelm vom Doderer (1872-1876)


- Johannes Schultz (1873 ca diriginte de santier si asistent al lui Von Doderer, arhitect sef intre 1876 si 1883)


- Emile Andre Lecomte du Nouy (1890-1892)


- Karel Liman (1896-1924).


Castelul Peles a fost resedinta regala intre 1883 si 1947, iar in 1948 a fost nationalizat. Intre 1953 si 1975, Castelul Peles a functionat ca muzeu, activitate reluata dupa o pauza de 15 ani, in 1990.


Dat in folosinta in 1883, castelul Peles a suferit permanent modificari si lucrari de extindere, pana in 1914.


Castelul Peles este administrat de stat, desi a fost retrocedat Familiei Regale


In proprietatea Statului Roman, Castelul Peles a devenit in 2007 proprietate a Regelui Mihai I al Romaniei, dar a continuat sa fie institutie publica administrata de Statul Roman, prin Ministerul Culturii.


Pe domeniul Castelului Peles se afla si „fratele mai mic” al acestuia, Castelul Pelisor, resedinta particulara a celui de-al doilea cuplu regal al Romaniei, format din regele Ferdinand I si regina Maria, dar si castelul Foisor, resedinta regilor Carol al II-lea si Mihai I. Castelul Foisor a devenit dupa 1989, si este si in prezent, vila de protocol a presedintiei Romaniei.


Castelul Peles, ajuns intr-o stare de avansata degradare, a fost inchis intre 1975 si 1990, pentru restaurare, abia apoi fiind redeschis pentru vizitare.


Ce putem vizita la Castelul Peles


Castelul Peles poate fi vizitat si in prezent, adapostind Muzeul National Peles.


Castelul are 160 de incaperi, mai multe intrari si scari interioare, iar turnul central are o inaltime de 66 de metri. In interiorul cladirii se afla inclusiv o sala de teatru, cu scena si o capacitate de 60 de locuri, plus loja regala. Una dintre piesele de rezistenta ale castelului este plafonul mobil, din sticla, al holului de onoare, tehnologie foarte moderna pentru secolul al XIX-lea. De asemenea, Castelul Peles a avut, inca din 1883, incalzire centrala si a fost primul castel complet electrificat din europa, avand o uzina electrica proprie.


In castelul Peles s-a nascut, in 1893, Carol al II-lea, primul rege din dinastia romaneasca nascut in tara si botezat ortodox. Tot pe domeniul Peles, dar in casteul Foisor, s-a nascut, in 1921, regele Mihai I.


Nu toate incaperile Pelesului sunt accesibile publicului. Dintre cele ce pot fi vizitate amintim grandiosul Hol de Onoare cu pereti acoperiti cu lambriu din lemn de nuc si tapetat cu basoreliefuri si statuete, dar si cu plafonul din sticla retractabil, care permitea admirarea cerului in noptile senine de vara.


Biblioteca regala, o comoara cu carti rare, cu coperti din piele si gravate cu litere de aur, poate fi de asemenea vizitata. Un interes foarte mare starneste usa secreta aflata in spatele unui raft cu carti, care permitea regelui sa se strecoare spre diverse incaperi ale castelului.


Accesibil publicului sunt si Salile de arme, Sala de muzica, Sala Florentina sau Marele Salon, sala de teatru si cea de concerte, dar si Apartamentul Imperial.

Citeste si articolele de mai jos:

Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Lectia de istorie: Regalitatea in Romania
Ce stim despre Biserica Neagra, cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei
Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia
Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?

Sau parcurge aceste teste:

Test cu cele mai frumoase cetati, palate si castele din Romania
Test cu cele mai frumoase castele din lume

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri