Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un scotian se duce la o benzinarie si intreaba: Cate este o picatura de benzina? Baiatul de la pompa ii raspunde: Ei, o picatura de benzina nu costa nimic, v-o dau eu pe gratis! Scotianul: Bine atunci, picura-mi si mie vreo 10 litri de benzina!

› vrei mai mult

Cultura generala

Prin anii 2000 cel mai inalt arbore din Europa se afla in Romania, in apropiere de ''Fata Cheii'' si era un brad cu o inaltme de 62 m si un diametru de 2.5 m. In anul 2020 s-a consemnat ca cel mai inalt arbore din Europa se afla in Portugalia, la Valle de Canas, era vorba despre un eucalipt. Cavalerul Karri, cum este poreclit, masura la acea vreme 73 de metri inaltime.

› vrei mai mult

Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?

14 Noiembrie 2022

Castelul Bran

Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute din Romania si este vizitat anual de o multime de turisti din tara si din strainatate. La popularitatea sa a contribuit si legenda lui Dracula, insa care este adevarata istorie a Castelului Bran? A fost sau nu castelul lui Dracula?


Construirea Castelului Bran a durat mai mult de un secol si jumatate; mai exact 162 de ani, intre 1226 si 1388. Initial a fost o fortareata de aparare, iar ulterior s-a transformat in cetate. S-a numit initial Dietrichstein sau Torzburg si a fost folosit, in 1395, ca baza pentru o vizita in Tara Romaneasca a imparatului Sigismund de Luxemburg, in urma careia a fost inlaturat voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Batran.


In 1407 Castelul Bran a fost atribuit de Sigismund lui Mircea cel Batran si a ramas al Tarii Romanesti pana in 1419. In 1427, a trecut in proprietatea Coroanei Ungariei, care a platit pentru fortificarea si extinderea constructiei, iar in 1498 Branul a fost inchiriat de Scaunul Brasovului.


Pe 1 decembrie 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei, primarul Karl Ernst Schnell considerand acest gest drept unul de recunostinta fata de contributia Majestatii Sale la infaptuirea Marii Uniri. La moartea reginei Maria, in 1938, castelul a fost mostenit de una dintre fiicele sale, principesa Ileana, care era casatorita cu arhiducele Anton, membru al fostei familii imperiale Habsburg.


Intoarsa cu familia sa in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, principesa Ileana a locuit la Bran si a infiintat acolo un spital pentru victimele razboiului.


Odata cu instalarea comunistilor la putere, Castelul Bran a fost nationalizat in 1948 si a intrat in proprietatea statului, devenind muzeu de istorie si arta feudala, in 1956. Deschis vizitelor publicului, castelul a fost inchis in 1987, pentru restaurare, iar lucrarile s-au finalizat in 1993, cand a si revenit in circuitul turistic.
Castelul Bran


A fost sau nu Castelul Bran al lui Dracula?


Castelul de la Bran a fost asociat, datorita romanului Dracula, scris de Bram Stoker la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu celebrul vampir. Descris de autorul irlandez ca un conte din Transilvania, stapan al unui castel ridicat pe varful unei stanci inalte, strajuind valea raului ce serpuieste prin Principatul Transilvaniei, Dracula a fost confundat deseori cu Vlad Tepes, print valah si domn al Principatului Valahiei.


Castelul Bran si-a primit numele de Castelul lui Dracula datorita faptului ca este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, iar legenda contelui s-a perpetuat astfel atat datorita romanului publicat in 1897, cat si legendelor si credintelor populare din Transilvania despre stafii si vampiri.


Dincolo de legende si istorii cu un mai mare sau mai mic sambure de adevar, Castelul Bran ramane o constructie impunatoare si atractiva pentru turisti. Amplasat la intrarea in culoarul Rucar - Bran, care leaga Brasov si Campulung, castelul este incadrat de muntii Bucegi si Piatra Craiului, intr-un peisaj absolut minunat. In interiorul muzeului sunt expuse colectii de arme si armuri, costume si mobilier, obiecte din colectia personala a familiei de Habsburg, ai carei urmasi sunt proprietarii Castelului Bran, in urma unui proces de retrocedare.


In octombrie 2022 Castelul Bran s-a aflat in centrul atentiei publicului si a presei nationale si internationale dupa ce s-a zvonit ca ar fi locul in care magnatul Elon Musk ar fi organizat o petrecere de Halloween pentru celebritati si miliardari. Stirea nu a fost confirmata, ba chiar au aparut ulterior informatii care au demontat-o. Totusi, de-a lungul timpului numeroase personalitati s-au numarat printre vizitatorii Castelului Bran, printre ele Johnny Depp, Joe Perry, Nicolas Cage sau Alice Cooper.

Citeste si articolele de mai jos:

Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Lectia de istorie: Regalitatea in Romania

Redactia clopotel.ro


Inapoi la lista de stiri