Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un om mananca intr-o viata aproximativ 35.000 de prajituri.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Anunt la matrimoniale:
"Caut sotie."
Mii de raspunsuri:"Alege-o pe-a mea!

› vrei mai mult

Care este istoria semnalului SOS si cand a fost folosit prima data

22 Noiembrie 2022

S O S

Ce inseamna SOS? Cand erai mai mic poate te intrebai de ce pericolul este semnalat cu numele unui preparat culinar, ce legatura are sosul din mancare cu strigatul de ajutor. Si totusi SOS, desi se scrie la fel, nu are nicio legatura cu bucataria! Unii spun ca inseamna „Save Our Ship” (salvati-ne nava, in traducere) sau „Save Our Souls” (salvati-ne sufletele). Acestea sunt, insa, doar interpretari ale acronimului SOS, care este un semnal transmis in situatii de pericol, pentru a primi ajutor.


Cand a inceput sa fie folosit semnalul SOS


Initial, in comunitatea maritima se foloseau diferite coduri pentru a cere ajutor. Englezii foloseau, de exemplu, codul CQD; CQ insemna „general notice”, adica avertizare generala, iar D - „distress”, adica pericol. Marina americana folosea, in schimb, NC, mesajul de pericol potrivit Codului International de Semnale maritime. Italienii, la randul lor, aveau codul SSSDD.


Pentru ca era nevoie de un indicator comun pentru pericol, care sa poata fi transmis si la mare distanta, nu doar pe distante limitate, s-a convenit ca SOS sa devina semnalul universal. Initial, semnalul a fost folosit doar de comunitatea maritima, in Codul Morse. SOS este reprezentat in Codul Morse, elaborat de Samuel Morse in 1835, prin combinatia trei puncte - trei linii - trei puncte, transmisa prin impulsuri electrice.

telegraf


Semnalul universal SOS a fost ratificat in 22 noiembrie 1906, la Conferinta Radiotelegrafica si a inceput sa fie folosit, efectiv, in 1908. Prima utilizare a semnalului SOS, documentata in SUA, dateaza din august 1909, cand SS Arapahoe a pierdut motoarele in „Cimitirul Atlanticului”. T.D. Haubner, receptorul celui de-al doilea semnal SOS documentat, a transmis semnalul mai departe, iar vaporul si echipajul au fost salvate.


Azi, semnalul SOS nu mai este limitat la telegraf


Semnalul SOS este o modalitate de a cere ajutor in diferite situatii de criza.


Poate fi transmis cu ajutorul unor semnale luminoase, cu o lanterna sau oglindind lumina soarelui intr-o secventa de trei flash-uri scurte – trei flash-uri lungi – trei flash-uri scurte; poate fi transmis prin scurte batai in sistem trei scurte - trei lungi - trei scurte intr-un perete sau un obiect, atunci cand esti prins intr-un spatiu fara iesire sau literele pot fi scrise mare pe nisip, pe pamant sau folosind crengi, spre exemplu, cand te afli izolat undeva in aer liber, in speranta ca vor putea fi vazute de la inaltime.


De la ce vine, de fapt, SOS?


Ei bine, spre surpriza multora, SOS nu vine de la nimic! Toate intelesurile care i-au fost date de-a lungul timpului au fost doar interpretari subiective.


De fapt, in Codul Morse s-a stabilit ca semnalul de pericol sau ajutor sa fie trei puncta - trei linii - trei puncte. Cum acestor trei secvente le corespundeau literele S, O si din nou S, semnalul a primit numele de SOS. Atat de simplu!

Citeste si articolele de mai jos: 

Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Regine celebre care au ramas in istorie
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri